Forside Fora Privatøkonomi Bank krak, hvor er logikken? Bank krak, hvor er logikken?

#174452
Anonym

Banken investerer kundernes indskud. Hvis en bank krakker, så eksisterer de penge faktisk ikke – en stor del af dem er tabt på enten udlån eller investering.

Udlån er det modsatte, det er (en stor del af) hvad banken har investeret i. Altså har de taget feks. 500.000 fra Kunde A,B,C,D og lånt de 2 mio til Kunde E. Hvis Kunde E så ikke betaler dem tilbage så har banken mistet de penge. Men A,B,C,D har stadig pengene stående på deres konti. De har aldrig været involveret i udlånet til E. Så tager banken selvfølgelig tabet.

Det at banken har lavet dårlige investeringer, skal ikke ruinere almindelige mennesker der måske har det meste af deres livs opsparing på sådan en konto, deraf indskydergarantien hvor staten går ind og erstatter de tabte penge op til den grænse. (Der er mange årsager til det, moral hazard, hvidvaskning, spekulation osv)

Men andre banker kan godt gå ind og købe/overtage ‘sunde udlån” (hvor man forventer de bliver betalt tilbage) da de jo stadig eksisterer. Hvis det er svar nok? 🙂