Forside Fora Privatøkonomi Skal Jyske Bank til at være en afviklingsbank ? Skal Jyske Bank til at være en afviklingsbank ?

#138838
LMA

Jeg skal da ellers love for der er negative vibrationer. Men det må sandelig også være ærgeligt og have haft pengene på en tåbelig opsparingskonto, når man tænker på hvor gode skattefrie kursgevinster man kunne have trukket hjem på obligationer i stedet.

Men ofte bliver småsparere jo blændet af høje rentesatser, og glemmer og se det store perspektiv. Ærgeligt.

Hvad angår bankpakke II da er det tydeligt der er en del misforståelse i omløb. Bankpakke II giver adgang til hybrid kernekapital, en særlig slags ansvarlig lånekapital. Dvs. kapitaltilskuddet skal betales tilbage, og har således intet med den/de statsgarantier der blev stillet i forhold til Northern Rock m.fl. En statsgaranti skal jo ikke betales tilbage, der er end ikke en provisionssats!

Hybrid kernekapital er ikke noget nyt. Hybrid kernekapital er allerede i dag en væsentlig del af mange bankers finansieringsgrundlag. I og med det er en andel af bankers finansieringsgrundlag, man kan kalde det deres “råvarelager”, er gennemsigtigheden og oplysningerne om eksisterende låneaftaler således begrænset. Der er således ingen der ved, hvilke betingelser disse kreditorer har stillet til bankerne. Måske de har stillet krav om, at banker med denne låneform SKAL deltage i bankpakke II?

Endelig er der i bankerne et bestyrelses- og ledelsesansvar. Dette ansvar betyder, at bestyrelser og ledelser kan gøres erstatningsansvarlige hvis de undlader og sikrer virksomhedens videre eksistens.

I den nuværende situation er det således påfaldende og tænke lidt fremad – istedet for kun og kigge i bakspejlet. Hvis nu krisen bliver dybere, og en bank lukker fordi den undlod og deltage i bankpakke II, mon ikke bestyrelsen og bankledelsen derved har handlet ansvarspådragende? De har jo TYDELIGVIS ikke haft den rette indsigt, og kan således gøres ansvarlig for eventuelle tab.

Lukker en bank, og banken er med i bankpakke II, må det således formodes, at ledelsen og bestyrelsen har handlet tilfredsstillende indenfor de muligheder de har!

Med andre ord, så er de forskellige bankers deltagelse i bankpakke II ikke nødvendigvis et dårligt signal.

Fokuser i stedet på kvartalsregnskaber, vækst%, andel af store engagementer, branchefølsomheden m.fl.!