#130296
Anonym

Jeg er ikke i finanssektoren, men min almindelige fornuft siger mig:

1. Svejtserfrank er en meget stabil valuta, næsten som at sætte penge i guld. Dvs. den holder sin kurs og Schweiz har altid haft en lavrentepolitik.

2. Risikoen er derfor ikke at svejtserfranken pludselig stiger i kurs, men snarere at den danske krone falder i kurs! Eller euroen, som vore politikere jo har valgt at binde DKK op på. Effekten er den samme for dig: dit lån vokser pludselig i størrelse, da du jo skal betale det tilbage med DKK.

3. Det mest sikre er derfor at låne i samme beløb, som du tjener dine penge i. Så er din indtjening bundet til din tilbagebetaling. Får vi høj inflation, får vi sandsynligvis også rentestigning, men så vil din løn også stige – dog med lidt forsinkelse.

4. Vil du derimod udnytte en fidus – så som at låne i CHF – kan du spare penge, men du tager en risiko.

5. Så vidt jeg husker lånte Københavns Kommune (ligesom flere andre) et enormt beløb i japanske yen i 1990’erne. Det gjorde de netop for at spare renter, men kursen svingede og de stod tilbage med et tab. Deres politik behøvede dog ikke at være forkert… de KUNNE have sparet ved det, men det gik skævt. Når man er offentlig myndighed er der jo i øvrigt ikke sine egne penge man sætter på spil.