#108118
Anonym

Du har altså to alternativer;

1) F3 variabelt realkreditlån
* Ny rente hvert 3. år
* Typisk 30 års løbetid
* Mulighed for afdragsfrihed i op til 10 år
* Ekstraordinære nedbringelse koster

For omkostningernes vedkommende, koster det for det første stempel af det nye pantebrev på 600.000 kr., hvilket svarer til 9.000 kr. Herudover kommer naturligvis tinglysningen til 1.400 kr. og sagsomkostninger til RD eller Danske Bank, hvis de skal lave det for dig – ansl. 3-5.000 kr. Det er altså forholdsvist dyrt!
Samtidig vil de 9.000 kr. fra stemplet langsomt miste deres værdi, i takt med at I afdrager på lånet.

2) Danske Prioritet
* Variabelt forrentet og renten ændrer sig HVER gang renten stiger/falder
* Løbetid op til 30 år, men I bestemmer selv afdragenes størrelse løbende. Valgfrihed!
* Mulighed for afdragsfrihed i 10 år, som kan forlænges

Prioriteten koster i lige præcis jeres tilfælde formodentligt mindre at oprette, idet vi må forvente, at Danske Bank har ejerpantebreve i huset svarende til ca. restgælden af jeres boliglån. Fra disse kan stemplet genbruges og derved kan Staten reelt nøjes med de 1.400 kr. i tinglysningsgebyr.
Der sker dog det, at Prioriteten skal tinglyses foran jeres eksisterende realkreditlån, hvilket også koster 1.400 kr. til tinglysning og sagsomkostninger til RD ansl. 3.500 kr. Herudover koster prioriteten typisk 2.500 – 3.500 kr. at oprette. DB og RD må kunne bruge den samme vurdering af huset, skulle jeg mene. Endeligt vil bidragssatsen på jeres realkreditlån stige lidt, da lånet “skubbes bagud” i prioritetsrækkefølgen – omvendt vil det også koste et højere bidrag for F3 lånets vedkommende, så det er godt det samme.

Fordelen ved Prioriteten er helt klart, at I selv vælger, hvor hurtigt I afvikler og altid kan “genbruge” kreditten, som det reelt er. Har I f.eks. afdraget 250.000 kr. og får lyst til nyt køkken eller bil, tager I naturligvis pengene herfra. Stemplet beholder også sit værdi, da kredittens max forbliver uændret, hvis I vælger den afdragsfri model (og det skal I).
Har i løbende penge sparet op et andet sted, skal de naturligvis sættes over på Prioritetens indlånskonto, så I kan få de her 5-7% i rente for dem.

Det var lidt fordel/ulemper – håber det hjalp.