#106524
Anonym

Der er flere sammenligningsmuligheder mellem investeringsforeningerne (husk dog at et historisk afkast ikke er en garanti for fremtidigt afkast):

http://www.ifr.dk/afkaststatistik
http://www.sharpe.dk
http://www.morningstar.dk/

Skal jeg opliste fordele og ulemper ved investeringsforeninger (frem for at købe aktier direkte):

1 (+) Selv med kun 20.000 kr kan du eje andele af mange selskaber (risikoudjævning)
2 (+) De kan (hvis det er i deres interesse) forhandle sig til bedre kurtager/gebyrer i bankerne
3 (+) Principielt burde de være dygtigere end dig til at disponere (det hjælper dog ikke hvis der osse er andre der er det)
4 (-) De handler ofte hyppigere (dyrt)
5 (-) De betaler bankerne bestikkelse (op til en procent af deres fårmue hvert år) for at bankerne skal fremhæve netop *deres* afdelinger
6 (+) De magter at handle med udenlandske papirer – noget du ofte vil holde dig fra

Pkt 2 og 4 ophæver vel hinanden. Kun pkt. 1 og evt. pkt 6 kan være et seriøst argument for at anskaffe investeringsforeningspapirer. Men hvis du er sikkerhedsnarkoman så hold dig til obligationen, og *dem* må du i al fald ikke købe som investeringsforeningspapirer.

Hver gang du *ikke* køber investeringsforeningspapirer, så bør du angive pkt 5 som grund så vi kan få sat en stopper for den uheldige praksis som typisk ulovligt hemmeligholdes for kunderne.
Sparindex http://www.sparindex.dk betaler ikke bestikkelse.

Forresten: Jeg kan ikke li investeringsforeninger, fik jeg sagt det?
I baglokalet hos Sparinvest (som jeg har arbejdet for) hang engang en vittighedstegning. På golfbanen. Den ulasteligt klædte golfspiller til den mere lurvede: Ærlig talt, den investering jeg anbefalede dig så da ellers så lovende ud, at jeg overvejede selv at investere i den.