1. Læs kontrakten grundigt igennem – også det med småt!

Et godt råd om billeje som kan spare dig for en masse problemer og negative overraskelser er, at læse lejebetingelserne grundigt igennem. Ellers kan du opleve at blive opkrævet for ekstra udgifter, som du ikke var opmærksom på, at du skulle betale. Det er bl.a. følgende ting, du skal holde øje med:

  • Afregning af brændstof
  • Ekstra omkostninger ved en ekstra fører
  • Tilladt kørsel

Du bør være opmærksom på, om du skal indlevere bilen med en fuld eller tom tank. Skal den eksempelvis afleveres med fuld tank, og har du ikke tanket bilen op, vil udlejningsfirmaet tanke den for dig for en højere literpris, end hvis du selv gjorde det. Derudover kan der komme et påfyldningsgebyr oveni. Modsat, skal bilen afleveres med tom tank, og har du tanket kort forinden afleveringen af bilen, vil du snyde dig selv for det sidste ubrugte brændstof.

Nogle foretrækker også, at der står flere førere på kontrakten for at kunne dele køre-tjansen mellem sig. Her er det værd at tjekke, om udlejningsselskabet kræver et gebyr, hvis en ekstra fører skal skrives på kontrakten.

Du skal ligeledes huske at tjekke, om det er tilladt at køre ind i andre lande eller regioner, end dér du har lejet bilen. Der kan nemlig være en begrænsning på, hvor mange kilometer du må køre i bilen.

 

2. Tjek din egne forsikringer hjemmefra

Mange føler sig presset til at købe ekstra forsikringer, når bilen skal afhentes. Det hænger sammen med, at sælgerne får provision for at sælge ekstra forsikringer til kunden, og de tjener herved penge på din uvidenhed. Det betyder, at mange ender med at overforsikre sig.

Det bedste råd til at undgå dette er at sætte sig ind i, hvordan du allerede er dækket gennem din rejseforsikring eller kreditkort i forbindelse med billeje, før du tager hjemmefra. Du skal bl.a. undersøge om din forsikring indeholder ansvars- og kaskodækning mm. Tjek også om din rejseforsikring dækker selvrisikoen i tilfælde af der kommer en skade på bilen samt ved hvilke skadetyper din rejseforsikring dækker.

Derudover er ikke alle opmærksom på, at kaskoforsikringen på udlejningsbiler ikke altid dækker det samme, som den gør herhjemme. Kaskoforsikringen dækker for eksempel ikke altid bilens glas, lygter, undervogn og fælge – områder, hvor der typisk sker skader. For nogle kan det derfor betale sig at undersøge, hvad en tillægsdækning til den begrænsede kaskoforsikring koster. Du kan enten gøre dette hos dit eget forsikringsselskab eller gennem biludlejeren, hvis du i forvejen ikke har det igennem din rejseforsikring.

Det er også værd at undersøge sin ulykkesforsikring, hvis du skulle komme til skade under kørslen. Mange ulykkesforsikringer dækker dog, når man er udenlands i en kortere periode.

 

3. Tjek bilen for skader

Undgå at blive holdt ansvarlig for eventuelle skader og ridser på bilen, som du ikke selv har været skyld i, ved at tjekke og dokumentere bilens tilstand. Du bør notere bilens eventuelle skader samt brændstofmåler og kilometerantal på kontrolrapporten – både når du afhenter og afleverer bilen. Husk at beholde en kopi af kontrolrapporten som dokumentation.

 

4. Aflever bilen i åbningstiden

Det kan være klogt at tjekke biludlejningsfirmaets åbningstider og returnere bilen i dette tidsrum af to årsager. Først og fremmest opkræver nogle udlejningsfirmaer et ekstra gebyr, hvis man afleverer bilen i aften- natte – eller de tidlige morgentimer, der kan gøre udlejningen endnu dyrere end først beregnet. Derudover, hvis du afleverer bilen i åbningstiden, har du mulighed for at gennemgå bilens tilstand og brændstof med en ansat. Du og den ansatte kan begge underskrive kontrolrapporten, som du kan bede om en kopi af.

Har du ikke mulighed for at aflevere bilen i det åbningstiden, skal du huske at tage billeder af bilen med datoanvisning. Det kan du bruge som bevis for, at bilen blev afleveret i god stand.

 

5. Betal med kreditkort

Sidste råd om billeje er, at du skal huske at medbringe et kreditkort med på ferien. Et kreditkort er eksempelvis et Mastercard, Diners eller Eurocard og ikke et Visa/dankort. Mange udlejningsselskaber stiller nemlig krav om, at man har et kreditkort med hen til udlejningsdisken – ellers kan man i nogle tilfælde ikke få udleveret den bestilte bil. Biludlejernes begrundelsen er, at Visa/Dankort er et debetkort, og det ikke er muligt at reservere et depositum på det.

Derfor er det vigtigt at medbringe et international kreditkort ved bookning af en lejebil. Desuden kræver nogle udlejere også, at kreditkortet er i førerens navn.

 

Er du i tvivl om du skal betale med kort eller kontanter på ferien? Så læs med her.