Har du et fastforrentet realkreditlån med en rente der ligger 1,5 % over den nuværende faste rente? Så bør du overveje at omlægge lånet ved næste termin. Hvis markedskursen på obligationerne bag dit fastforrentede lån er under kurs 100, kan det indfries når som helst til den gældende kurs ved at tilbagekøbe de pågældende obligationer. Hvis kursen er over 100 kan det bedst betale sig at indfri til næste termin, hvor det kan indfries til kurs 100.

Har du et fastforrentet lån, hvor løbetiden er 22-23 år, bør du også få et tilbud på omlægning til et realkreditlån med 20 års løbetid. Renten på fastforrentede lån er normalt lavere jo kortere løbetiden er.

Er du boligejer med et realkreditlån på mere end 60 % af ejendomsværdien, kan du også overveje en tolagsbelåning, hvor du optager to lån i stedet for blot et enkelt.

 

Hvornår skal du lægge dit lån om?

Om du skal omlægge dit realkreditlån, kommer an på om:

  • Den rente du kan få i dag, er minimum 1,5 % under den rente, du betaler på dit lån nu.
  • Du kommer til at betale et lavere bidrag, fordi din bolig bliver vurderet højere nu end tidligere.
  • Opdeling til to realkreditlån, hvis du har eller ønsker afdragsfrihed.

 

Hvad sparer jeg på omlægning af lån med lang løbetid?

Når du omlægger dit lån til en rente, der er lavere end den du har nu, kaldes det en nedkonvertering. Hvis du nedkonverterer dit fastforrentede realkreditlån, skal der som tommelfingerregel være tale om at konvertere til en rente, der er 1,5 %-point lavere end den du har nu.

Ved omlægning af lån, bør du som udgangspunkt konvertere til et lån, hvor kursen er så tæt på 100 som muligt. På den måde sikrer du, at restgælden ikke stiger unødigt meget, når du omlægger.

 

Du kan også spare på omlægning til realkreditlån med kortere løbetid

Hvis du har luft nok i din privatøkonomi og ikke har behov for at få en lavere ydelse, kan det være interessant for dig at lægge dit nuværende lån om, hvis du kan omlægge til et lån med lavere rente og med kortere løbetid. I dette tilfælde kan du komme til at sidde til samme ydelse om måneden, men lånet bliver hurtigere tilbagetalt.

 

Spar på bidragssatserne ved omlægning af lån

De seneste års stigninger i ejendomspriserne gør, at du bør overveje, om du skal omlægge dit lån, så bidragssatsen bliver lavere. Hvis du får vurderet din bolig højere i forbindelse med en omlægning af lån, får du en lavere belåningsgrad – da der er en mindre procentdel af din bolig, der er belånt – og dermed skal du, alt andet lige, betale en lavere bidragssats til realkreditinstituttet. Det vil give dig en endnu større besparelse. Se hvad du skal betale i bidrag for de forskellige realkreditinstitutters realkreditlån.

Refinansiering af flexlån

Hvis du har et Flexlån, som skal refinansieres ved næste termin, er der ligeledes en varselsfrist, hvis du ønsker at indfri, skifte lånetype eller skifte mellem afdrag og afdragsfrihed. For F1, F2, F3 og F4 lån kan det være værd at overveje at skifte til et F5. Dels fordi bidragssatserne generelt er højere på F1 til F4, dels fordi kursskæring vejer tungere på F1 – F4. Og endelig fordi det giver sikkerhed for en lav rente de næste 5 år.

 

Omlæg lån – 3 gode grunde til at omlægge dit flexlån

 

 

 

Omlægning af realkreditlån når man har et flexlån

Hvis du har flexlån, er der ikke så meget at komme efter i forhold til renten. Flexlån er inkonvertible, hvilket betyder, at du alene kan indfri det til kurs 100 ved refinansiering. Du kan altså ikke indfri det til kurs 100 hver termin, som du kan på et fastforrentet lån. Renten på flexlånet svinger i takt med, at kursen på obligationerne ændrer sig.

Bidragssatsen er generelt blevet så dyre for F1, F2, F3 og F4, at du kan få et F5 lån næsten uden meromkostninger. Renten på F5 er dog højere end F1, F2, F3 og F4. Men fordi bidragssatserne er noget lavere, kan det betale sig at undersøge om omlægning til et F5 lån kan være en god ide.

Afdragsfrihed på realkreditlån er blevet dyrt – specielt for den del af lånet, der er placeret over 60 % af ejendommens værdi. Det kan derfor være en idé at overveje at få to realkreditlån, hvis du ønsker afdragsfrihed; Et realkreditlån med afdrag fra 60-80 % af lånet og et med afdragsfrihed på 0 – 60 % af lånet.

Få nyheder der gør din
boligøkonomi nem at forstå

Du får besked om de vigtigste nyheder når:

Renten går op eller ned
Boligejere får nye lånemuligheder
Samfundsøkonomien ændrer sig

Ved at trykke tilmeld, giver du samtykke til at vi sender dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid trække dit samtykke (læs samtykkeerklæring) tilbage. Læs mere om vores forretningsbetingelser, privatlivspolitik og cookiepolitik.