Rentefrit anfordringslån og dødsfald af debitor?

Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)
 • Anders KVForfatter
  Indlæg
 • #95923
  Anders KVForfatter

  Hej

  Hvis min mor yder et “familielån"/rentefrit anfordringslån til mig på fx 400.000,- og jeg går hen og dør, hvordan er hun så sikret ift. at få disse penge retur?

  Hvordan kan man ordne det således, at hun evt. er sikret, hvis jeg skulle gå hen og dø?

  Mvh
  Anders

  #227850
  morsdrengForfatter

  Selv hvis du dør er der kun dig og ingen andre til at betale din gæld.

  Den eneste måde du kan sikre din långiver/mor på, er ved at give din mor sikkerhed i dine aktiver, hvis du har sådanne. Det vil f.eks. typisk kunne være fast ejendom, værdipapirer, bil, livsforsikring m.m.

  Har du intet som du kan stille til sikkerhed for lånet vil din mor, i tilfælde af din død, have tabt hvad du skyldte hende på dødstidspunktet.

  #227852
  Anders KVForfatter

  Hej

  Ok. Så, rent juridisk, hvordan kan jeg så stille min mor “forrest i køen" til at få sit tilgodehavende, med sikkerhed i fast ejendom, i tilfælde af min død? Skal man have en advokat til at lave et dokument eller hvordan?

  #227854
  MichaelForfatter

  Hvis du ejer en bolig og har lån i denne vil dine nuværende kreditorer stå som førsteprioritet og det går de naturligvis ikke med til at ændre. Hvis du ikke ejer noget er der intet at stille som sikkerhed og så vil dine mors penge være tabt.

  Som jeg altid plejer at skrive i disse situationer: hold penge og familie adskilt. Gå i banken hvis du vil låne penge

  #227856
  morsdrengForfatter

  Det siger sig selv, at hvis du giver din mor sikkerhed i dine eventuelle aktiver, har dette kun en reel værdi, hvis de pågældende aktiver ikke i forvejen er pantsat/har en friværdi.

  Du kan derfor IKKE stille din mor “forrest i køen" hvis dit hus eller andre aktiver i forvejen er pantsat til langt over skorstenen. I så fald får sikkerheden prioritet EFTER den gæld som allerede findes i huset/aktivet. Om denne sikkerhed i praksis vil have nogen som helst fremtidig værdi afhænger af, hvor meget den allerede eksisterende gæld er nedbragt når dit dødsfald finder sted.

  Taber din mor på sit udlån til dig, vil det gå ud over de øvrige arvinger (dine søskende). MEDMINDRE den samlede arv efter din mor er så stor, at tabet som hun har lidt på udlånet til dig kan afholdes indenfor det beløb som du til den tid vil arve efter hende.

  Uanset om du er eneste arving eller har søskende, bør din mor søge juridisk rådgivning, for at få undersøgt, om du i det hele taget kan stille sikkerhed som har nogen reel værdi, få etableret et gældsbrev og sikkerheder samt få afklaret hvilken konsekvensen udlånet til dig har for din mors øvrige arvinger.

  Som du allerede har fået oplyst, kan et familielån give store problemer i familien, især hvis du ikke kan betale lånet tilbage eller hvis udlånet til dig i sidste ende påfører de øvrige arvinger efter din mor tab.

Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.