Til fagfolk: hvad gør banken inden evt. udlån?

Viser 6 indlæg - 1 til 6 (af 6 i alt)
  • AnonymForfatter
    Indlæg
  • #93105
    AnonymForfatter

    Hej.

    Jeg har længe tænkt over hvad banken egentlig “tjekker" før de låner penge ud? Hvad gør de for at sikre sig at en kunde er ordentlig? Jeg har hverken i sinde at skulle ud og låne penge, og jeg har ingen gæld nogle steder, jeg er bare nysgerrig. Jeg kan ikke forstå at det kan passe at det eneste de undesøger er ens status i RKI? Det virker bare lidt sølle, hvis i forstår.. Man skulle da tro at de tjekker alle aspekter af ens privatøkonomi.. Er der nogle venlige sjæle der kan svare på dette?

    Vh. Louise

    #186072
    HJLForfatter

    Hej Louise

    Først din facebookprofil
    Så din skraldespand
    Og til sidst din årsopgørelse fra skat, 3 måeders lønsedler og dit budget.

    Nogle springer de 2 første over pga. Travlhed 😉 god weekend!

    #186086
    testForfatter

    Lol

    #186108
    AnonymForfatter

    Er du ikke Nordea-bankmand HJL, eller hvordan var det nu? Du må da kunne bidrage med lidt insiderviden her – hvis du ellers vil?

    Som udenforstående vil mit bud på svaret være, at banken ser på følgende:

    Eksterne oplysninger, som dine skatteoplysninger, lønseddler, RKI og det budget du medbringer.

    Og interne oplysninger om dit bankmønster, så som:
    – Antallet af overtræk de sidste 6-24 måneder.
    – Din opsparingsevne over seneste 6 mdr. til 1 år.
    – Dit reelle forbrug over de seneste 6-12 måneder, giver et billede af om standardrådighedsbeløbet eventuelt skal hæves.
    – Iøjnefaldende transaktioner som på en eller anden måde indikerer risiko (eksempelvis at du spiller på internetcasinoer).

    De store udenlandske banker, især de amerikanske, har i flere år været meget langt fremme med kreditrisikomodellering af privatkunder, således man eksempelvis kan forecaste misligholdelsesrisiko (default risiko) og tabsrisiko (loss given default) ved hjælp af din bopæl, postnummer, dit navn, alder, oplysninger om antal kreditorer, antal kontokort, etc.
    Som et sjovt kuriosum viser en statistik for betalingsmisligholdelse, at prototypen på en dårlig betaler er: en mand på 44 år, som hedder michael og bor i et landdistrikt eller by med under 5000 indbyggere.

    Jeg er usikker på hvorlangt bankerne i Danmark er nået med den slags og der kan måske også være parametre, det simpelthen ikke er lovligt at diskriminere på, men jeg er sikker på at alle større banker har forskellige risikosystemer til at understøtte banksælgernes og de centrale kreditafdelingsfunktionernes beslutninger. I Danske Bank er kreditbeslutningerne i øvrigt stadig stærkt centraliserde, dvs at et almindeligt boliglån skal godkendes i kreditafdelingen i København efter at bankrådgiveren har sagt god for det. Dette giver af og til anledning til skuffelser hos kunderne.

    #186110
    testForfatter

    Mistænkelige transaktionerne ? Gp, burde Quick lån ikke nævnes her?

    #186136
    HJLForfatter

    Gp jeg har erfaret at man ikke behøves, at være ansat for at du uddeler fine titler. 🙁

    Som du nok ved så har bankens mand tavshedspligt.

    Antal af overtræksdage, ja måles som et gennemsnit over de sidste, vidst nok 3-4 måneder og holdes oppe imod lignende kundesegmenter.

    Nok mere relevant er antallet af rykkere indenfor det seneste år og betalingsservice poster til andre kreditorer.

    Måske kigges der på et kreditforløb så som, antallet af bevilgede overtræk, ydelseshændstand osv.

    Dit reelle forbrug kan være svært at få et overblik over men går der 1 eller 10 transaltioner igennem på en dag.

    I fht. Rådighedsbeløb regnes det jo ud fra hvad har du haft tilbage at leve for i dag og hvad har du formået at spare op.

    Hvis du i dag lever for mere end bankens krav så skal du også kunne det efter låneoptagelsen.

    Så er du inde på noget af det som betegnes “application score" og dækker over; alder, bopæl, ægteskabelig status, fastlønnet osv. Det bruges mest til ansøgninger via nettet, hos quiklån firmaer og selvfølgelig for bankernes nye kunder, til at få en hurtig indikation af hvor på risikoskalaen den aktuelle kunde skal placeres.

    Så altså som ofte sagt før så måles der på evnen og viljen. At udefrakommende faktorer og placering i livsløbsfasen også er aktuelt betyder desværre ikke at det er noget det bliver taget med i betragtning i en grad jeg syntes det burde.

    Der skal selvfølgelig bruges 2 min på at spotte en spillefugel.

    Vedr. Quiklån så kan de være med til i første omgang at snyde systemet da der kommer ekstra mange indbetalinger som i første omgang øger kreditværdigheden. I anden omgang når kundens ting gennemgås og det konstateres at der både i januar, marts og juli er gået 5,10 og 15 tusinde kr. Ind ja så markeres kunden med en advarsel og kreditværdigheden daler til tæt på nul.

    Alt efter hvad der ansøges om, vendes aspekter som ny bil, hvornår. Dækninger på pensionsområdet. Generelt muligheder for banken, at opnå bedst mulige risikoafdækning som oftest indbefatter at tage pant i det aktiv der finansieres. Forbrugsgæld kunne udløse en livsforsikring osv.

    Test der er forskel på quiklån. Dem som Gp og undertegnede har, vil jeg mene hører til kategorien uvæsentlige. Quiklån til anskaffelse af store forbrugsgoder der afbetales over en relativ kort periode typisk 1til 5 år. De påvirker i hvert fald, ikke bankernes systemer automatisk, da der ingen penge går ind på din konto. Derfor vil den eneste risiko være, at din rådgiver går ind og markerer negative anmærkninger. Hvis en rådgiver gør det pga. En trækning via betalingsservice på et lån med 0 % i åop på en kunde der har et modsvarede beløb x 3 ( undertegnede) eller som gp x (? Hvad med forældrelån er det så) x 50 stående kontant på modpostkontoen, ja så tror jeg chefen bliver ked af det.

    Ps. Jeg sparer ca. 100 kr. Om måneden på mit lån efter skat og der bliver afdraget 40% af restgælden allerede det første år. De 100 kr. Indbetaler banken direkte på min modpostkonto til vores boliglån hvert kvartal. Jeg kan til enhver tid indfri restgælden gebyrfrit. Så test vi er jo enige man skal spare op og det har vi jo gjort, vi udnytter bare vores økonomi optimalt med et gratis quiklån uden betydning.

    Ikke flere salgstaler herfra det er mandag i morgen 😉

Viser 6 indlæg - 1 til 6 (af 6 i alt)
  • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.