Bank konkurs og boliglån

Viser 3 indlæg - 1 til 3 (af 3 i alt)
  • AnonymForfatter
    Indlæg
  • #91279
    AnonymForfatter

    Når banken går konkurs er der almindeligvis dækning for de indskud man har.
    Men hvad sker der med de låneforretninger man har i den konkursramte bank?
    Specifikt er det Amagerbanken jeg tænker på her, for vi har nyligt optaget boliglån med tilhørende realkreditlån i Amagerbanken og lige for tiden lader det til at banken ikke klarer seneste krav om egenkapitalforøgelse på 750 mill. inden oktober 2010.
    Har søgt vidt og bredt for information om låntageres rettigheder ved bankkonkurs, men desværre uden held so far.

    #158176
    AnonymForfatter

    Når Amagerbanken om nogle måneder går konkurs, vil Amagerbanken blive lagt ind under Finansiel Stabilitet, hvor banken umiddelbart kører uændret videre.

    Det er dog kun umiddelbart…

    Der vil herefter ske det, at Finansiel Stabilitet begynder at splitte Amagerbanken op i Rød og Grøn bank. I rød-bank er kunderne, der er så dårlige, at ingen vil overtage dem. I grøn bank er de sunde kunder, som andre banker gerne vil overtage.

    Der vil herefter ske det at Grøn Bank bliver solgt til en anden dansk bank. Et godt bud er, at Sydbank køber den grønne bank – og ligger du i den grønne bank, vil du derfor blive kunde i Sydbank – formentlig på uændrede lånevilkår.

    I Roskilde Bank krakket, var der både erhvervskunder og privatkunder i den røde bank, mens samtlige privatkunder i Fionia Bank krakket blev solgt samlet i den grønne bank. Nordea købte med andre ord i Fionia Bank tilfældet de gode og dårlige kunder.

    Hvis man i Fionia Bank tilfældet var en svag overbelånt privatkunde, blev man sat under skærpet fokus i Nordea. Dvs. Nordea hævede risikopræmien (renten) på boliglånet, og nægtede/begrænsede yderligere långivning til kunden. Mange Fioniabank kunder fik en brat opvågning, da de blev kunder i Nordea.

    Dette vil også ske med Amagerbankkunder. Amagerbanken har ikke haft styrken til at afvikle syge privatkunde og erhvervskunde-engagementer. Det har køberbanken. Hvis der ikke er fremtid i kunden, tager køberbanken tvangsauktionen eller konkursen, straks!

    Så det korte svar på dit spørgsmål er, at fremtiden i den nye køberbank vil afhænge af om du har en sund eller presset økonomi!

    #158214
    AnonymForfatter

    Låntagers rettigheder afhænger af, hvilken type lån der er tale om, og hvilke vilkår lånene er optaget på. Er der f.eks. tale om et boliglån eller en kredit med variabel rente, hvor banken har ret til at ændre renten/marginalen kan det medføre markante ændringer.

    F.eks. lavede Roskilde Bank betydelige rentestigninger på kreditter, der gik fra ca. 7% til 10% efter ca. 3 måneder og til 13% efter yderligere 3 måneder. Rentestigningen begrundede Roskilde Bank med, at Staten ikke må drive konkurrerende bankvirksomhed.

    Hvis Amagerbanken overtages af Finansiel Stabilitet, og kunderne deles op i ”rød” og ”grøn” bank kan det være tilfældigheder, der afgør, om man havner i den ”røde” eller ”grønne” bank. Dette skyldes, at inddelingen sker efter overordnede kriterier, og den enkelte kundes økonomiske forhold ikke vurderes individuelt.

    Er man først havnet i den ”røde” bank, kan det være meget vanskeligt at skifte til en anden bank, da man allerede er stemplet ”rød”. Kunder i Amagerbanken bør derfor overveje, om de skal finde en anden bank.

Viser 3 indlæg - 1 til 3 (af 3 i alt)
  • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.