Hvordan optager man realkreditlån på 32 mill professionelt?

Viser 3 indlæg - 1 til 3 (af 3 i alt)
 • AnonymForfatter
  Indlæg
 • #89979
  AnonymForfatter

  Vi er bestyrelse for en andelsforening, som skal forny lån for 32 mill. kr. ved årets udgang. Vi har selvfølgelig vores administrator og revisor inde over, men vi føler et behov for at udfordre deres rådgivning.

  Vi har kigget med på debatten her, og vi tror at, vi kan få vigtig inspiration og indsigtsfulde råd fra jer, og vi håber, at I vil gå lige så skarpt og engageret til vores spørgsmål, som vi har set at I gør til andre.

  Baggrundsinformation:
  Andelsforeningen blev etableret 2005.
  De lån vi skal forny senest i jan. 2010 er afdragsfri F5 lån på 29 mill. til en rente på 2,9%. Desuden ønsker vi i tillæg at optage lån på ca. 3 mill til nye vinduer. Ialt 32 mill.
  Vores gæld er ialt 46 mill. og de øvrige lån er langfristede.
  Huset var i 2008 vurderet til 133 mill. (off vurd.), faldet fra 148 mill i 2007

  Vi har tre spørgsmål, som vi håber I vil hjælpe os med:

  1) Hvordan ville I sikre jer, at I fik kompetent og uafhængig rådgivning om de forskellige muligheder i realkreditmarkedet til et lån i denne størrelse? Findes der f.eks. uafhængige bank-/realkreditmæglere, ligesom forsikringsmæglere? Har I nogen forslag til hvordan vi kan agere professionelt på dette område, når vi nu ikke selv er eksperter?

  2) Hvis vi selv vil sende vores lån i ”udbud” hos nogle banker/realkreditinstitutter, hvordan ville I så gøre? Ville I lave og udsende et ”udbudsmateriale”, eller ville I bare ”ringe rundt og tale med nogle forskellige udbydere?

  3) Mht. selve lånestrukturen har vi ved den netop overståede generalforsamling vedtaget, at vi er parate til at betale op til 25% i huslejestigning nu, for at opnå en større spredning af risikoen for i fremtiden at skulle forny så store lån ved en bestemt termin – samtidig med at vi selvfølgelig gerne vil udnytte den nuværende meget lave korte rente bedst muligt. Derfor har vi fået flertal for at undersøge mulighederne for at sammensætte vores nye lån af produkter med forskellig løbetid, evt. nogle med afdrag, evt. nogle i Euro. Hvordan ville I sammensætte en låneprofil, som giver spredning på risikoen over tid (risikoen for store, pludselige huslejestignigner ved fornyelse af lån), og som spiller på både gynger og karruseller, i den forstand at den lave, korte rente også udbyttes?

  Vi håber, at I finder spørgsmålene interessante, og vil give os lidt sparring på dem, for det har vi rigtig meget brug for.

  #139554
  AnonymForfatter

  Ved at henvende jer til nogle professionelle rådgivere, fremfor diverse amatører 🙂

  #139598
  LMAForfatter

  Lad være med og betale til bankmæglere m.fl.

  Brug jeres revisor og tag på shopping i nogle af landets store banker. Sørg for I kommer i kontakt med erhvervsafdelinger, erhvervsrådgivere og investeringsrådgivere. Disse vil kunne guide jer og hjælpe jer, og i samråd med revisor, hvis revisor er kompetent?, kunne finde en fin løsning.

  Med sørg for I har et fornuftigt råderum. Hvis jeres eneste “råderum" er:

  EUR / DKK lån
  variabel / fast rente
  med / uden afdrag

  , så kan en bankelev håndtere sagen.

  Har I derimod mulighed / råderum til og indgå rente og valutaSWAPs m.v., CHF-lån m.m., så kan ovennævnte rådgivere kunne strikke en super finansieringsstruktur sammen.

Viser 3 indlæg - 1 til 3 (af 3 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.