Salg af egne bankaktier

Viser 12 indlæg - 1 til 12 (af 12 i alt)
 • AnonymForfatter
  Indlæg
 • #88762
  AnonymForfatter

  Hej alle

  En af kollerne så igår i TV et indslag om en kunde der havde lån i Roskilde Bank for at købe Roskilde Bank Aktier – som han af banken var blevet anbefalet….. Vi ved alle hvordan den investering gik..

  Jeg har kendskab til flere mindre banker der fodrer kunderne med egne aktier……
  “Du kan få lånet og betale 14% i rente, men hvis du lige køber 100 aktier (som du også kan låne til) så er renten 8%"

  Jeg sidder og tænker – har bankerne intet ansvar om IKKE at rådgive om egne aktier…..??? Er det overhovedet lovligt?

  Er der nogle der er blevet rådet til at købe aktier i den bank de er i?

  #125958
  MichaelForfatter

  Medmindre banken har tilbageholdt oplysninger og direkte vildledt kunden er det helt OK. Banken “råder" heller ikke folk – de sælger produkter og ydelser præcis som enhver anden forretningsdrivende

  #125960
  AnonymForfatter

  Ja – Michael, men mange ved desværre ikke, at rådgivning i banker i dag er en by i Rusland og at det KUN går ud på at sælge produkter til kunderne.

  Selv overvejer jeg at skifte bank – fordi jeg er dødtræt af diskussionen om, at jeg IKKE vil have bankens realkreditlån og heller IKKE forsikringer i dets tilknyttede forsikringsselskab.

  #125962
  AnonymForfatter

  Hej

  Det har bankerne. Reglen findes i god-skik.bkg., hvor banken også har pligt til at oplyse om, at aktier, kapitalbeviser, garantbeviser, andelsbeviser er ansvarlig indskudskapital, og ikke bliver dækket af en konkurs. Og ser man i god-skik-bkg. § 7. stk. stk. 2, 2. pkt, hvor der står, at virksomheden af egen drift skal yde rådgivning, hvis omstændighederne tilsiger, at der er behov herfor. Og det er der jo, når der er tale om, at folk låner penge for at finansiere bankens egne aktier o.lign. Rådgivningsreglen gælder selvfølgelig ikke for alm. ekspeditionsforretninger.

  Dette er et klip fra god-skik-bkg.:
  “§ 7. Ved rådgivning forstås anbefalinger, vejledninger, herunder oplysninger om risici forbundet med en disposition, og oplysninger om umiddelbare konsekvenser af kundens valgmuligheder.

  Stk. 2. En finansiel virksomhed skal yde rådgivning, hvis kunden anmoder herom, jf. dog §§ 2 og 14. Endvidere skal virksomheden af egen drift yde rådgivning, jf. dog stk. 4, hvor omstændighederne tilsiger, at der er behov herfor. Alternativt kan den finansielle virksomhed henvise kunden til anden rådgivning.

  Stk. 3. Rådgivningen skal tilgodese kundens interesser og give kunden et godt grundlag for at træffe sin beslutning. Rådgivningen skal være relevant, retvisende og fyldestgørende. Den finansielle virksomhed skal orientere om de risici, der er relevante for kunden.

  Stk. 4. En finansiel virksomhed kan udbyde produkter med standardiseret information med lille eller ingen tilknyttet individuel rådgivning. I så fald skal den finansielle virksomhed gøre særskilt opmærksom på disse begrænsninger. Bestemmelsen gælder ikke for lån med sikkerhed i fast ejendom".

  MVH/Nuser

  #125968
  AnonymForfatter

  Hej Nuser,

  Angående God Skik Regler skal man huske på, at disse – MiFID-reglerne – først trådte i kraft pr. den 1. november 2007.

  De regler du taler om, har med andre ord virkning i dag.

  Bankerne kunne tidligere godt rådgive og sælge egne aktier – såfremt bankens samvittighed tillod det…

  Oplysninger på forskellige bankers hjemmesider og oplysninger, som er kommet frem i forskellige medier, viser, at der er mange andre mindre og små banker, som ingen skrupler har haft med aktivt at sælge egne aktier til bankens kunder.

  Dertil kommer, at en del små og mindre banker den dag i dag har væsentlig forskel i priserne til bankens aktionærer og ikke-aktionærer.

  #125970
  AnonymForfatter

  Lige en kommetar til…….

  Business.dk har haft en artikel tilbage til september 2007, linket er http://www.business.dk/article/20070923/finans/109231062

  Det har dog som nævnt ikke afholdt banker fra at have væsentlig forskel på priser til aktionærer og ikke-aktionærer.

  #125972
  AnonymForfatter

  Langelands Bank anbefalede egne bankaktier for lån i samme bank indtil dagen før den krakkede – det var så vidt jeg husker omkring 1990.

  Selv den dag i dag er der en bestemt medarbejder, som ikke kan se mig i øjnene – :o(

  Skal dog siges at Fionia opkøbte aktierne til lav pris. Senere steg aktierne i pris.

  #125980
  KrisserForfatter

  iGuder
  Bekendtgørelse om God Skik for Finansielle Virksomheder har efterhånden eksisteret i en del år. Den seneste ændring blev vedtaget 2007-08-22, men selve bekendtgørelsen er oprindeligt fra 2003 eller 2004 (eller deromkring).

  #125982
  AnonymForfatter

  Hejsa – måske lidt uden for kategorien, men hvad sker der egentlig med ens bankaktier, når man skifter bank ???? Tages de bare med over i den nye bank ? Har via gode råd fra en bankrådgiver købt bankaktier til børnene, idet de så fik nogle gode vilkår på børneopsparingen… men vi er ikke tilfredse med banken og ønsker at skifte…

  Mvh
  Christian

  #125984
  AnonymForfatter

  Ja, de bliver bare ført over i den nye bank

  #125986
  thsvForfatter

  Når i skifter fra Bank A til Bank B overflyttes jeres konti fra den ene bank til den anden. Aktierne i Bank A har du stadig, dem kan I jo ligeså godt sælge, da grunden jo kun var aktionær-fordelene. Og evt. investere i Bank Bs aktier istedet, måske de osse har aktionær-fordele?

  #125992
  AnonymForfatter

  Ja, aktierne i bank a har man stadig, de ligger bare i depot i bank b.

  Om de skal sælges skal ikke kun komme an på om der er aktionærfordele.

Viser 12 indlæg - 1 til 12 (af 12 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.