Årlig nominel rente og effektiv udlånsrente

Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)
 • AnonymForfatter
  Indlæg
 • #88029
  AnonymForfatter

  Hvad er lige forskellen?

  Ja, det er ikke fordi jeg har et langt indlæg, men jeg har undret mig over forskellen på disse to. På papirerne vedr. vores pantebrevslån står der en årlig nominel rente på 7,4495%, men under kontooplysninger på netbank står en effektiv udlånsrente på 8,509%

  Så hvis der er en venlig sjæl der kan fortælle mig forskellen og hvad for en man skal gå efter?

  #116870
  AnonymForfatter

  Der ligger en længere formel bag beregningen af den effektive rentesats.

  Helt abstrakt definitorisk er den effektive rente den rentesats som gør, at den tilbagediskonterede værdi af dine fremtidige ydelser excl. bidrag bliver lig det beløb du får udbetalt.

  Den primære årsag til den effektive rente altid er større end den nominelle rente er, at du ikke optager lånet til kurs 100.

  Herudover er jeg lidt usikker på om man tager højde for lånesagsgebyrer i den effektive rente. Det er der måske en anden der kan svare på?

  #116872
  MichaelForfatter

  Lidt googl’en giver den her definition:

  “For at finde et låns samlede pris, beregnes den effektive rente. Den effektive rente er inklusiv lånets renter, afdrag, bidrag og kurstab, omkostninger til den De låner af og staten i forbindelse med lånets optagelse."

  #116874
  AnonymForfatter

  Svaret på selve spørgsmålet.

  Inden du hjemtager lånet så kan du konstatere, at med bidrag, lånesagsgebyrer og kurstab (som måske, måske ikke realiseres) koster ca. 8,5%. Derfor er det din relevante omkostning.

  Når du står med lånet og har taget det hjem, har lidt kurstabet og har betalt lånegebyrer, jammen så er den rente der løber på hver måned 7,44%. Her er altså de 7,44% den relevante rente.

  #116900
  AnonymForfatter

  Hej

  “Effektiv rente", “nominel årlig rente" og “årlig nominel rente" er udtryk for nøjagtig det samme.

  Frem til kreditaftaleloven blev indført i 1990 kaldte man det for effektiv rente. I kreditaftaleloven (der regulerer hvad der skal gives af oplysninger i forbindelse med lån og kreditter) kaldes renten for “nominel årlig rente" og “årlig nominel rente". Ret sjusket, at lovgiver har været så inkonsekvent – må man sige.

  Hvis f.eks den pålydende årlige rente er på 8,25%, og der kun er 1 rentetilskrivning pr. år, så er den nominelle årlige rente 8,25%. Hvis der i stedet er 4 årlige rentetilskrivninger, så er den nominelle årlige rente på 8,509%. Pengeinstitutter bruger altid (har aldrig set andet) end kvartalsvis rente på boliglån.

  Du skriver, at den nominelle årlige rente på dit pantebrevslån – (jeg går ud fra, at det er selve pantebrevs-lånedokumentet) – er på 7,4495%. Det svarer til en pålydende årlig rente på 7,25%. Men i selve din netbank, står der nu 8,509%. Det betyder, at den pålydende årlige rente er steget med 1%, siden du fik pantebrevslånet. Hvis du i tidernes morgen har optaget lånet med fast rente, så skal du snakke med din bank – for så betaler du for meget. Du kan i øvrigt se, hvordan renten reguleres i dit lånedokumentet.

  Med venlig hilsen
  Nuser

Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.