Førstegangskøber af andelsbolig i København

Viser 8 indlæg - 1 til 8 (af 8 i alt)
 • AnonymForfatter
  Indlæg
 • #95726
  AnonymForfatter

  Hej Mybanker brugere,

  Så blev det min tur til at bede om et godt råd igen 🙂 Jeg har før skrevet herinde.

  Sagen er den at jeg undersøger mulighederne for at købe en andel i København (Gerne indre København, men en andelsbolig tæt på metro fx som i Ørestad mv. er bestemt også en mulighed) da jeg har tilknytningsforhold herinde i form af vuggestue til mit barn og arbejde, som ligger på Nørreport begge dele. Det er også her vi bor i dag i en lejebolig.

  Jeg har, når alt er betalt, et rådighedsbeløb på 15.195,- og når de variable udgifter er trukket fra (mad, tøj, fornøjelser) er restbeløbet på 12.095. Jeg betaler i dag 4.500 kr. i husleje, så det skal selvfølgelig lige tænkes med ift. et fremtidig afdrag på lån + boligydelse.

  Jeg har ingen gæld og har en opsparing på 70.000.

  Mit spørgsmål lyder således: I hvilken størrelsesorden tror I jeg maks ville kunne låne til til en andelsbolig? Det giver selvfølgelig sig selv at den månedlige ydelse skal være rigtig lav, jo højere andelens pris er, men måske der sidder nogle kloge hoveder derude som kan hjælpe eller har noget erfaring.

  Jeg gætter selv på 1,500,000 men de lejligheder der er herinde ligger på 2.000.000,- med en boligydelse på under 3.000. Er det helt urealistisk?

  I øvrigt har jeg også mulighed for at opnå en merindtægt på 3.500 pr. måned.

  #226124
  AnonymForfatter

  Min årsindkomst (kun løn) er på 372.000 – derudover får jeg friplads, børnepenge, tilskud og børnebidrag fra faderen.

  #226126
  MichaelForfatter

  Du har afsat 3100 kr. til mad, tøj og fornøjelser for 1 voksen og 1 barn? Det lyder umiddelbart helt urealistisk lavt

  #226128
  AnonymForfatter

  Hej Michael,
  Tak for dit svar. Det er hvad vi i snit har brugt på diverse og husholdning pr. måned det sidste halve år:-)

  #226132
  MichaelForfatter

  Ja, du har jo skrevet herinde før

  https://www.mybanker.dk/debat/privatoekonomi/8848-nogle-gode-raad-til-en-foerstegangskoeber-ifm.-andelsbolig

  Du skrev dengang, at du ville kunne spare 10.000 kr. op om måneden i 3 måneder og derefter 5000 kr. om måneden. Udgangspunktet dengang var 50.000 kr. så du burde have sparet knap 80.000 kr. mere op siden dengang dvs. opsparingen skulle i dag lyde på 130.000 kr, men den er på 70.000 kr. Altså må du jo have brugt 60.000 kr. mere end du forventede.

  Det er ikke for at slå dig i hovedet for det er såmænd dine egne penge du frit kan råde over, men jeg stiller altså spørgsmålstegn ved om 3100 kr/md er retvisende til tøj, mad, fritidsinteresser, ferier, gaver, tandlæge osv osv. Det er ekstremt vigtigt, at man laver et realistisk budget og ikke et budget baseret på “solskinsscenariet". Uanset hvad er en andelslejlighed til 2 mio helt sikkert alt for dyrt for din økonomi, men du bor jo til 4500 kr/md i indre by så hvorfor ændre på det? Du finder aldrig en bolig til så lav en husleje igen.

  #226134
  thsvForfatter

  Også en ejerlejlighed til 2 mio. kr er klart i overkanten til den indkomst.
  Måske 1,5 mio. som ejerlejlighed, men yderst tvivlsomt som andelsbolig til variabel rente, som tilmed er højere.
  Måske en meget venlig bank vil strække sig til 1,5 mio. som andelsbolig, men 1,2 mio. er mere realistisk.

  Og som Michael skriver skal du nok revidere dit budget i forhold til dine for optimistiske udmeldinger og tror bestemt at en bank vil kræve 7-8.000 kr i rådighedsbeløb for 1 voksen og 1 barn.
  Muligvis du skal udvide dit område til billigere områder længere fra centrum.
  Eller søg en ny lejebolig, der skulle være muligheder via fleksibel udlejning.

  #226144
  AnonymForfatter

  Hej Michael,

  Tak for det gode svar – det er netop af den årsag jeg skriver herinde. For at få nogle andres syn på sagen her et års tid efter.

  Jeg mistede desværre mit arbejde kort efter pga. nedskæringer og har derfor været på dagpenge en periode. Samtidig mistede min daværende kæreste sin indtægt i over 3 måneder fordi han blev fanget i et hul imellem sygedagpenge og kontanthjælp, hvilket gjorde at jeg i den periode måtte betale hans regninger samt forbrug. Det kostede noget at skulle forsørge ham også i den periode – dette forhold er afsluttet og jeg er ansat et nyt og godt sted men derfor har jeg ikke haft mulighed for at lægge samme til side undervejs grundet de omstændigheder.

  Vi bruger 1600 kr mit barn og jeg og det har vi gjort længe. Jeg gemmer bon’er og benytter mig altid af tilbudsaviser.

  Jeg vil på baggrund af dit indlæg opdatere mit budget til 4500 kr/md. Jeg ved dog at det lån jeg eventuelt ville optage ville tage udgangspunkt i at mit barn og jeg som minimum har 7000,- i rådighedsbeløb og der vil derfor være dette beløb til overs efter faste udgifter er betalt. Så har vi i øvrigt ikke rejst i 10 år, så her er det altid bare en god ferie hjemme vi holder. Det har jeg altid gjort, så den post er billig:-)

  Jeg bor til 4.000 kr/md så det er rigtig billigt. Og 2.000.000 er for højt sat. Indtil videre er jeg blevet tilbudt et andelslån på 1.300.000 og det burde man nu også kunne finde en 2v andelslejlighed for.

  Jeg vil gerne sige tak for dine input og ønske dig en god weekend.

  Med venlig hilsen Birgitte

  #226146
  peter holm larsenForfatter

  Hej Birgitte,

  Din udfordring ligger også delvis i din seneste beskrivelse, netop at du har en relativ begrænset formue til køb. Det skal du også tage med i betragtningen. Hvis du køber en andelslejlighed vil du opnår en betydelig gæld, hvor renten vil kunne ændre sig, der vil opstå vedligeholdelse af lejligheden og du vil selv kunne risikere udsving i din fremtidige indtægt.

  Bruger du hele din formue mere eller mindre og sætter dig ret stramt, så vil du være meget udsat, hvis der pludselig opstår en uventet situation. Ved køb af fast ejendom er der i dag et krav om, at man minimum skal kunne lægge en kontakt udbetaling på 5% for en lejlighed på 2 mio. kr. ville dette svare til 100.000 kr. Risikoen ved en andelslejlighed er større, alene idet du ikke vil kunne opnår fastforrentede realkreditlån.

  Så du bør efter min vurdering forsøge at skabe dig en større opsparing før du kaster dig ud i et lejlighedskøb. Tommelfinger reglen er køb for 3-4 gange din indkomst – mht ejerbolig. Det ville give max 1,5 mio. kr. i købspris – og da dette er en andelsbolig er det et mindre bekøb du kan købe for. Så 2 mio. kr. er for meget for dig, at flere årsager.

Viser 8 indlæg - 1 til 8 (af 8 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.