Hvilken lånetype

Viser 4 indlæg - 1 til 4 (af 4 i alt)
 • AnonymForfatter
  Indlæg
 • #93918
  AnonymForfatter

  Hej

  Vi står foran en rentetilpasning på vores F5-lån på ca. 1.950.000 til til Januar. Lånet er så fra 2008 og en rente på knap 3,8%. Den lave rente betyder at vi står til en månedlig besparelse på omkring 3.000 kr./mdr. i renteudgifter. Vi optog et F5 lån med afdragsfrihed med henblik på at få afdraget vores dyrere banklån på 450.000 kr. på de 5 år. Det har vi i middlertid ikke gjort, da vi så har energirenoveret, renoveret en tilbygning og tilkøbt jord i løbet af de sidste 5 år. Det betyder at vi stadig har et boliglån på knap 390.000 kr.
  Til trods for faldende boligpriser på fyn, har vi fået godkendt at få forlænget den afdragsfrie periode med yderligere 5 år, da husets fald i værdi anslås til at blive opvejet i de investeringer vi har foretaget. Så vi vil i princippet kunne afdrage boliglånet på 5 år, og samtidig have 3.000 kr. større rådighedsbeløb.
  Det er ikke fordi at vi ikke sagtens kunne bruge 3.000 kr. ekstra om måneden, men burde vi afdrage?

  Alternativt, så leger jeg lidt med ideen om at investere i et jordvarmeanlæg og gulvvarme i stuen, der udover højere komfort, vil sænke vores årlige omkostninger til varme med 10.000 kr. Besparelsen sammenlagt med de 3.000 kr./mdr. vil frigive 46.000 årligt, og vi ville kunne afdrage investeringen på under 5 år. Vi ville dermed om 5 år have afdraget vores boliglån og investering til jordvarme uden at have en højere samlet ydelse end vi har haft de seneste 5 år. Og besparelsen på varme vil jo fortsætte udover de 5 år, samt en værdiforøgelse på huset. Lyder det som en god investering?

  Eller bør vi vælge at omlægge til et helt andet type lån? Vi har totalkredit, så ved en omlægning skal der tages højde for de nye regler vedr. 2 lags-belåning.

  På forhånd tak for hjælpen.

  #201658
  HalliHalloForfatter

  Hvis du har fået foretaget en ordentlig rentabilitetsanalyse, så kan det da kraftigt anbefales, at foretage de påtænkte energivenlige foranstaltninger.

  Om du skal optage det ene eller andet lån i den forbindelse er altid en smagssag, som du bør drøfte indgående med din rådgiver.

  #201684
  thsvForfatter

  Pas på med at blande tingene sammen!

  Jordvarmen skal du jo beregne med den rente du betaler for at låne penge i banken, og så sætte de 10.000 kr op mod investeringen til dette.
  Husk også at jeres rentefradrag falder, når den nye F5-rente fastsættes til f.eks. 1,5%. Jeres rådighedsbeløb vil derfor kun stige med 2.500 kr pr. måned.
  En ide kunne være at afdrage på banklånet til der er råd til jordvarmen uden at skulle låne nye penge.
  I jeres situation ville jeg klart fortsætte med F5-lånet og få banket bankgælden ned.

  #201686
  AnonymForfatter

  Tak for de hurtige svar begge to.

  thsv, du har ret. Rentefradraget falder så besparelsen er nok tættere på 2.500 pr. måned. Men vi afdrager med 7.000 kr./mdr. på vores nuværende bankgæld. Tanken var at tage det nuværende afdrag, besparelsen på rentesænkningen og besparelsen på varmeforbruget (dvs samlet 124.000 årligt) og afdrage både nuværende bankgæld og investeringen til jordvarme. Hvis jordvarme (plus gulvvarme) koster ca. 200.000, så har vi et samlet banklån på 590.000 som vi vil kunne afdrage ca. 10.500 kr./md uden yderligere afdrag end hvad vi sidder for i dag. Det vil betyde at vi stort set har afdraget det samlede banklån inden næste rentejustering om 5 år.

Viser 4 indlæg - 1 til 4 (af 4 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.