Boligejere kan reducere deres gæld, hvis de er hurtige

Usikkerhed på de finansielle markeder er stor i øjeblikket, og det kan ses på renten og kursen på realkreditobligationerne.

 

Du kan reducere din restgæld

Én af ændringerne på det finansielle marked er, at kursen på fastforrentede realkreditobligationer er styrtdykket. Fx er kursen på 0,5 % 30-årige obligationer faldet næsten 10 kurspoint på under to uger. Det gør, at der åbner sig en mulighed for de boligejere, der har et fastforrentet realkreditlån med lav rente på fx 0,5 % i rente.

Har du eksempelvis et 0,5 % lån uden afdrag på 3 millioner, kan du i dag indfri det for ca. 2,67 millioner. På den måde kan du reducere din restgæld med over 300.000 kr. ved at indfri lånet nu.

 

Sådan gør du

De færreste har lige 2,67 millioner stående i banken til at indfri lån for. Men der er flere muligheder for at finansiere indfrielsen. Du kan fx optage et nyt realkreditlån, enten med fast eller variabel rente. Det koster penge at omlægge lån, og – afhængigt af hvilket lån du vælger – får du måske også en højere ydelse. Men hvis renten falder igen når krisen er ovre, kan du omlægge lånene igen til en endnu lavere ydelse end du betaler i dag.

Teknikken bag hele øvelsen kan virke lidt kompliceret. Kort fortalt går det ud på, at du udnytter de faldende kurser på det lån du allerede har til at indfri dit lån billigt. De penge du skal bruge til indfrielsen, låner du via et lån, hvor kursen ligger tæt på kurs 100. Når renten falder igen, så indfrier du dette lån, du tog under krisen, og finansiere det med et nyt lån, som er magen til det lån, du havde til at begynde med. Resultatet er et lån med en lavere restgæld og dermed lavere ydelse.

 

Du skal tro på, at renten falder igen

Nedenfor er en tabel, der viser et eksempel med udgangspunkt i et 0,5 % lån på 3 millioner – uden afdrag, hvor du konverterer til et 2 % fastforrentet lån, eller et F1 Flekslån, og derefter tilbage til et 0,5 % fastforrentet lån.

 

Hvis du opkonverterer til et lån med fast rente, så kræver det, at renten falder igen, for at dette er en god ide. Gør den ikke det, så har du ganske vist en lavere restgæld, men ydelsen er højere end før. Hvis du går med et F1-lån, så risikerer du at få en højere ydelse, hvis renten stiger yderligere, men ydelsen er lidt lavere, hvis renten forbliver hvor den er nu.

Som nævnt er dette kompliceret, og derfor er det en god ide at søge rådgivning, inden du kaster dig ud i opkonvertering.