Realkredit: Er det nu, du skal omlægge dit lån?

Har du et fastforrentet realkreditlån med en rente der ligger 1,5% over den nuværende faste rente, bør du overveje at omlægge lånet ved næste termin. Terminerne er enten 31 marts, 30 juni, 30 september, eller 31 december. Det vil kræve, at du opsiger lånet senest 2 måneder før terminsdatoen

Skrevet af Ulrik Marschall

Opdateret 16. august 2019

Har du et fastforrentet lån, hvor løbetiden er 22-23 år eller mindre bør du få et tilbud på omlægning hvis dit lån har en rente der er 1,5% over nuværende rente niveau på fast forrentet lån. Vær opmærksom på, at for fastforrentede lån er renten lavere jo kortere løbetiden er.

Hvis du har et Flexlån, som skal refinansieres ved næste termin, er der ligeledes en varselsfrist, hvis du ønsker at indfri, skifte lånetype eller skifte mellem afdrag og afdragsfrihed. For F1, F2, F3 og F4 lån kan det være værd at overveje at skifte til et F5. Dels fordi bidragssatserne generelt er højere på F1 til F4, dels fordi kursskæring vejer tungere på F1 – F4, og endelig fordi det giver sikkerhed for en lav rente de næste 5 år.

 

De tre gode grunde til at omlægge fastforrentede lån

1. Lavere rente.

2. Lavere bidrag ved en højere vurdering af huset/lejligheden.

3. Opdeling til to realkreditlån, hvis du har eller ønsker afdragsfrihed.

 

Besparelse ved konvertering

Når man konverterer sit lån til en kuponrente, der er lavere end den, man har nu, kaldes det en nedkonvertering, Hvis du nedkonverterer dit realkreditlån, skal der som tommelfinger regel helst være tale om en konvertering over 1%, med mindre du har planer om at bo i huset i mere end 10 år. Det er dog muligt at få en billigere månedlig ydelse ved nedkonvertering. Her bør man som udgangspunkt nedkonvertere sit lån til et nyt lån så tæt på kurs 100 som muligt for at sikre, at restgælden ikke stiger unødigt meget ved en omlægning. Dette gælder både for 30 årige lån med og uden afdrag

 

Også besparelser for lån med kortere løbetid

Selv om du måtte have et fastforrentet realkreditlån med en kortere løbetid end 30 år og/eller ikke ønsker at omlægge til nye lån med 30 års løbetid, kan det stadig være interessant for dig at omlægge dine lån. En mulighed er at omlægge lånet til et nyt lån med samme ydelse, men kortere løbetid. På den måde kommer man til at sidde til samme ydelse om måneden, men lånet bliver hurtigere tilbagetalt. Dette er en smart måde at gøre det på hvis ikke man behøver yderligere luft i budgettet, men blot ønsker at afdrage gælden hurtigst muligt.

 

Få en boligvurdering og opnå lavere bidrag

Med de seneste års stigende ejendomspriser er det værd at tage muligheden for lavere bidrag med i overvejelserne omkring eventuel omlægning af realkreditlån.

Hvis du samtidig med en omlægning kan få dit hus eller din lejlighed vurderet højere, vil du få en lavere gældsfaktor og dermed kunne opnå et lavere bidrag. Det vil give en endnu større besparelse. Se hvad du skal betale i bidrag hos de forskellige realkreditinstitutter her.

 

Flexlån: Lås dine lave omkostninger i fem år

Hvis du har Flexlån, er der ikke så meget at komme efter på renten. Flexlån er inkonvertible, og udsving i renten afspejler sig derfor i kursen på de underliggende obligationer, og dermed i prisen på indfrielse. Flexlån kan således kun vanskeligt konverteres for at opnå lavere rente.

Ved refinansiering er det derimod vigtigt at overveje, om du har det rigtige Flexlån. Bidraget, som realkreditinstituttet opkræver, er afhængig af, hvilken type Flexlån du har, og om det er med eller uden afdrag. F1, F2, F3 og F4 lån er generelt blevet så dyre i bidrag, at du næsten uden merpris kan få et F5 lån. Forskellen i renten betales populært sagt af et mindre bidrag.

Afdragsfrihed på realkreditlån er blevet dyrt – specielt for den del af lånet, der er placeret over 60 procent af ejendommens værdi. Det kan derfor være en idé at overveje at få to realkreditlån, hvis du ønsker afdragsfrihed.

 

De tre gode grunde til at omlægge Flexlån

1. Ændre fra F1 eller F3 til F5 på grund af forhøjede bidrag på F1 og F3.

2. Opdele til to realkreditlån, hvis du har eller ønsker afdragsfrihed.

3. Lavere bidrag ved en højere vurdering af huset/lejligheden.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på alt inden for privatøkonomi. Nyhedsbrevet kan afmeldes til enhver tid.

 

Indhent tilbud på realkreditlån

Indtast din økonomi og vi lader bankerne konkurrere om at få dig som kunde – gratis. 8 ud af 10 ender med at spare penge.

FÅ OP TIL 3 TILBUD

Om forfatteren Ulrik Marschall

Ulrik er kommunikationschef i Mybanker. Forsøger dagligt at gøre komplicerede emner indenfor privatøkonomi lettere at forstå.

Skift bank inden du konverterer dit realkreditlån

Læs artiklen
Har du det rigtige realkreditlån? Læs med her om det oversete T-produkt 27. august 2019 Billigste realkreditlån nogensinde – er det noget for dig? Realkreditlån eller prioritetslån: Hvad skal du vælge? 20. august 2019 Realkreditlån eller prioritetslån: Hvad skal du vælge? Betaler du for meget for dit forbrugslån 13. august 2019 Skal jeg lægge mit lån om – igen?