Konverter til lån med kort løbetid og spar penge

Konverter til lån med kort løbetid og spar penge

Jo længere løbetid, der er på et realkreditlån, jo dyrere er det. Afdragsfrie lån er endnu dyrere. Hvis du har mulighed for at konvertere til lån med kortere løbetid, eller kan kombinere afdragsfriheden med et kort lån med afdrag, kan du spare mange penge i renter og bidrag.
Skrevet af Redaktionen

Når man optager et fastforrentet realkreditlån, låner man i realiteten obligationer af realkreditinstituttet.

For at sikre god omsætning i markedet, udsteder realkreditinstitutterne et begrænset antal forskellige obligationer. De enkelte lån kanaliseres herefter ind i den obligation, der matcher lånet.

Da realkreditinstitutterne netop er holdt op med at finansieres fastforrentede realkreditlån i den obligation, der udløb i 2047, finansieres alle nye fastforrentede realkreditlån med en løbetid på mere end 20 år med en 30-årig obligation med udløb i den 1. oktober 2050. Og da lånene finansieres med den samme obligation, får alle fastforrentede realkreditlån med en løbetid på mere end 20 år derfor samme rente.

 

Jo længere løbetid jo højere rente

Renten på obligationer er generelt højere, jo længere løbetid obligationen har. Således vil den effektive rente på en obligation med en nominel rente på 2 procent og 30 års løbetid, der handles til kurs 98,71, være cirka 2,11 procent.

Hvis du optager et 20-årigt lån, vil det kunne finansieres i en obligation med en nominel rente på 1,5 procent, der handler i kurs 98,78. Her er den effektive rente 1,64 procent – altså 0,47 procent lavere end for 30 års løbetid.

Sat på spidsen betyder det, at et fastforrentet realkreditlån med en løbetid på 20 år og én dag, har en rente på 2,11 procent, mens et lån med en løbetid på 20 år har en rente på 1,64 procent. For et lån på 2 millioner er det en forskel i årlig rente på 9.500 kroner.

 

Kan du konvertere til lån med kortere løbetid?

Forskellen i rente betyder, at første måneds ydelse er den samme for et lån på 2 millioner med 20 års løbetid og et tilsvarende lån med f.eks. 21,25 års løbetid.

Det betyder, at du, hvis du f.eks. er ved at omlægge dit fastforrentede lån til et med lavere rente, også skal se på, om en forkortelse af løbetiden kan betyde endnu lavere rente.

Du kan sammenligne realkreditlån her.

 

Sammenlign realkreditlån

Tjek om du har det bedste realkreditlån. Få tilbud på dit realkreditlån når du skifter bank.

Få tilbud på realkreditlån

Om forfatteren Redaktionen

Obligationsserien skal udskiftes: Tag lån i de gamle obligationer og få et bedre lån

Læs artiklen
Obligationsserien skal udskiftes: Tag lån i de gamle obligationer og få et bedre lån
5. november 2019 Skift bank inden du konverterer dit realkreditlån Har du det rigtige realkreditlån? Læs med her om det oversete T-produkt 27. august 2019 Billigste realkreditlån nogensinde – er det noget for dig? Realkreditlån eller prioritetslån: Hvad skal du vælge? 20. august 2019 Realkreditlån eller prioritetslån: Hvad skal du vælge?