Køb kolonihave: Sådan låner du pengene

Køb kolonihave: Sådan låner du pengene

Foråret er kommet, og for mange byboere er det lig med kolonihavehygge med frisk græs mellem tæerne. Går du også og drømmer om at tilbringe sommeren i dit eget kolonihavehus? Her kan du læse om, hvordan du låner penge til kolonihavelivet – hvad enten det sker som et egentligt kolonihavelån, et forbrugslån eller eventuelt i friværdien i din ejerbolig.

Skrevet af Redaktionen

Opdateret 19 juli 2019

 

Kolonihaver har i mere end 100 år været byboernes åndehul i forårs – og sommermånederne, hvor de kunne nyde afvekslingen fra lejlighederne og komme ud og får frisk græs under fødderne, så gulerødder i haverne og nyde en kold øl over hækken. Det er dog væsentligt at kigge på hvordan det bedst kan betale sig at låne pengene til kolonihaven.

 

De første kolonihaver blev anlagt i 1800-tallet, og siden er flere stødt til. Der findes ikke helt præcise tal på, hvor mange kolonihaver der er i Danmark, men tallet er højt. Kolonihaveforbundet er en sammenslutning af 400 kolonihaveforeninger med i alt 40.000 medlemmer landet over, hvilket svarer til tilsammen to tredjedele af Danmarks kolonihavefolk.

 

I dag er mange kolonihaver reelle helårsboliger med sanitet og varme, som vi kender det fra almindelige huse.

 

Realkreditlån – ikke en mulighed

I modsætning til almindelige ejerboliger og sommerhuse, er langt de fleste kolonihaver bygget på lejet grund. Det betyder, at du som køber ikke kan optage et realkreditlån, da der jo ikke kan tages pant i den lejede grund. Finansiering gennem et realkreditinstitut er altså ikke en mulighed.

 

Kontant betaling eller lån i eksisterende ejendom

Priserne på kolonihavehuse er meget varierede. På sitet www.kolonihavertilsalg.dk ligger priserne på kolonihavehuse i hovedstadsområdet på et sted mellem 300.000 kroner og lidt over en million kroner. Nogle kolonihavehuse er så billige, at de kan købes kontant. Her kan din private opsparing måske i sig selv være nok til at klare udbetalingen. Få tips til hvordan du sparer op her.

 

Har du friværdi i din ejerbolig eller andelsbolig, kan du finansiere kolonihaven via et realkreditlån eller boliglån i friværdien.

 

Alternativt kan du optage et lån i din bank. På Mybanker.dk kan du sammenligne bankerne og finde den billigste bank til dine behov.

 

Kolonihavelån i banken

Du kan principielt låne penge til et kolonihavehus i langt de fleste banker, og en håndfuld banker er sågar begyndt at udbyde et egentligt kolonihavelån. Lånet tilbydes til anskaffelse af havelod med eller uden bebyggelse, opførelse af kolonihavehus, ombygning/udbygning af kolonihavehus og kloakering i kolonihavehuset.

En af de banker der udbyder kolonihavelån er Arbejdernes Landsbank:

”Vi betragter det som et selvstændigt forretningsområde ud fra den betragtning, at mange haveforeninger de seneste ti år har ændret karakter fra at være en form for skure til at være små sommerhuse af høj standard. Når vi skal bevillige lån til kolonihavehuse, går vi ind og forholder os til den pågældende haveforenings regnskaber og vedtægter – på samme måde, som hvis der var tale om en andelsboligforening,” fortæller Jens Damgård, boligforeningschef i Arbejdernes Landsbank.

 

Den pålydende årlige rente på lånet lyder på mellem 4,40 og 8,0 procent, og er variabel. Den kan altså ændres i lånets løbetid – enten til det højere eller til det lavere.

 

”Ofte lyder renten på lånet på 4,40 procent. Er vi oppe og ramme en rente på 8,0 procent, er det fordi, der er tale om et reelt blanco-lån, hvor huset eller haveforeningen ikke har nogen selvstændig værdi, men hvor det alene er kundens kreditværdighed, der er grunden til, at lånet udstedes,” fortæller Jens Damgård og understreger, at det i sådanne tilfælde godt kan betale sig at undersøge alternative billigere lånemuligheder som for eksempel lån i friværdien i en ejerbolig eller andelsbolig.

 

Som med alle andre lån, er der også risici forbundet med kolonihavelån.

 

”Som det er tilfældet med andre lån med variabel rente, er der en risiko forbundet med lånet, hvis renten stiger. For en rentestigning vil jo have en afsmittende effekt på den variable rente,” lyder det fra Jens Damgård.

 

Som nævnt er det også muligt at låne penge til kolonihaven i de fleste banker – forhør dig derfor gerne hos flere banker for at få konkrete tilbud.

 

Hold dig opdateret med nyheder, gode råd og perspektiver på privatøkonomi. Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her.

 

Sammenlign lån til forbrug

Der er ingen grund til at betale for meget for et forbrugslån. Sammenlign altid før du låner.

Se mere her

Om forfatteren Redaktionen