Hvad koster det at bygge hus? Få overblik over de forskellige byggelån her

Hvad koster det at bygge hus? Få overblik over de forskellige byggelån her

Hvad koster det at bygge hus? Få overblik over de forskellige byggelån her

Der bliver bygget på livet løs i Danmark. I fjerde kvartal af 2016 blev der igangsat 32 procent flere boligbyggerier end samme periode i 2015. Selvom det hovedsageligt er lejligheder, der driver denne vækst, ligger opførelsen af enfamiliehuse bestemt ikke på den lade side. I gennemsnit blev der påbegyndt opførelse af 2.000 enfamiliehuse per kvartal i 2016. Det er med andre ord populært at flytte i nyt. Men inden du går nybyggerne i bedene og kaster dig ud i at bygge nyt hus eller lave en tilbygning til dit eksisterende hus, bør du kende dine lånemuligheder.

Huskt at du kan benytte Skift bank tjenesten til at indhente op til 3 konkrete tilbud på finansiering af din nye bolig her.

 

Byggelån – et lån i banken

Byggelån eller byggekredit – kært barn mange navne, som dækker over et banklån med variabelt forrentet kredit, stilles til rådighed til nybyg eller renovering af en eksisterende bolig. I og med, at der er tale om et banklån, vil banken skulle foretage en kreditvurdering af dig for at få indblik i, om du kan betale din gæld tilbage.

Lånet dækker de udgifter, der er forbundet med byggeriet, og skal indfries, når byggeriet er færdigt. Indfrielsen kan foregå ved, at du som låntager optager et realkreditlån, der dækker dit byggelån.

Faldgruben ved byggelån/byggekredit er, at du som låntager skal have luft i økonomien til at klare eventuelle rentestigninger, da kreditten løber i den periode, du bygger.

 

Forhåndslån – når du låner penge i et realkreditinstitut

I stedet for at låne penge til byggeriet gennem banken, kan du søge om lån gennem et realkreditinstitut. Realkreditinstitutterne tilbyder nemlig såkaldte forhåndslån.

Et forhåndslån bliver udbetalt på én gang og bliver sat ind på en byggekonto, hvorfra pengene kan hæves undervejs i byggeriet – lidt efter samme koncept som en kassekredit.

Når realkreditinstituttet skal vurdere, om du kan få et forhåndslån, kigger instituttet på, hvad din kommende bolig vil være værd, når den er færdigopført. Dermed siger det sig selv, at faldgruben ved denne type lån er, at der kan ske ændringer i markedet, som kan medføre, at din bolig har mistet værdi, når den er er færdigbygget. Dermed bliver dit lån dyrere, og du kan risikere at skulle optage et supplerende lån i banken. Det gode ved forhåndslån er på den anden side, at du som låntager er sikret mod kursfald i byggeperioden.

Realkreditinstituttet får – når byggeriet er afsluttet – foretaget en vurdering af, hvad boligens endelige værdi er.

Hvis du er interesseret i mere information om lån til byggeri, har Realkredit Danmark lavet en god og brugervenlig guide.

 

Betal efter indflytning

Hvis du er på udkig efter et typehus kan det i visse tilfælde være muligt først at betale efter indflytning og dermed undgå usikkerheden i byggeperioden. HusCompagniet og Lind & Risør er blandt typehusfirmaerne, der pt tilbyder denne form for finansiering.

Hvad der bedst kan betale sig for dig afhænger af en helhedsbetragtning af hvor meget luft du har i økonomien, hvor lang tid det vil tage at opføre huset samt i hvor høj grad du selv ønsker at sætte et præg på dit nye hus.

 

Klik her hvis du ønsker at undersøge om du kan få bedre vilkår og priser i en anden bank

Indhent tilbud på boliglån

Gør som 300.000+ danskere. Indhent tilbud med Mybanker og find den bedste bank og rådgiver for dig

Indhent tilbud