5 gode råd: Sådan sparer du op

Skal du købe hus, ud at rejse eller måske bare en tur til tandlægen? Så er en opsparing guld værd. Men hvordan kommer du i gang med at spare op? Du kan jo starte med at læse vores fem gode råd.

Skrevet af Redaktionen

Der er mange situationer, hvor det er godt at have lidt ekstra på kistebunden.

 

”Det er meget rart at have en opsparing til blandt andet en ny cykel, vaskemaskine eller en ferie, så man ikke bliver fristet af dyre løsninger hos et finansieringsselskab. Vores kunder kommer ikke og låner til en cykel, for de er godt klart over, at det er billigst selv at have sparet op til den slags mindre ting. Hvis man har planer om at købe bolig, så er der jo i november 2015 kommet et krav om, at man som udgangspunkt selv skal komme med fem procent i udbetaling. Hvis man tænker på livet som pensionist, så kan det også være en god ide at spare lidt ekstra op på en pensionsopsparing.” siger Christina Simonsen, rådgiver i Arbejdernes Landsbank.

 

Hun bakkes op af Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.

”Buffer, bolig og frihed. Det er de tre hovedbegrundelser for, hvorfor man skal spare op. Hvis man for eksempel har en drøm om at købe en ejerbolig, er det en fordel at have en opsparing, da man selv skal kunne lægge fem procent af købesummen kontant. Samtidig er der et element af frihed i ikke at skulle tage dyre forbrugslån for at kunne betale mindre udgifter til tandlægebesøg eller lignende.”

 

Vi har lavet en enkel guide til dig, der vil i gang med at spare op.

1) Lav et budget

– Læg et budget og få styr på indtægter og udgifter, så du kan danne dig et overblik over, hvor meget du har at spare op af.

 

2) Hold løbende øje med dit forbrug

– Gennemgå løbende kontoudtog og kvitteringer. Få overblik over dine impulskøb. Er der noget, du kan undvære? Når du har overblikket, er det nemmere at gennemskue, hvad der kan spares op af.

 

3) Betal af på den dyre gæld først

”Hovedreglen er, at man skal betale den dyre gæld af, før man begynder at spare op. På den måde får man flere penge at spare op med,” siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.

 

I det hele taget skal man være opmærksom på balancen mellem gæld og opsparing i frie midler.

 

”Vi rådgiver vores kunder til at lægge æg i flere kurve. Hvis man kun sparer op i sin bolig ved at afdrage på sin boliggæld, så kan den opsparing pludselig forsvinde, hvis boligpriserne falder – ligesom vi så under finanskrisen. Derfor er det en god ide også at lægge æg i en anden kurv i form af ”fri opsparing” på en opsparingskonto,” siger Christina Simonsen, rådgiver i Arbejdernes Landsbank.

 

Man skal desuden huske, at ens kreditorer kan gøre udlæg i diverse opsparinger.

 

”En almindelig opsparing er åben for udlæg af alle kreditorer – for eksempel Skat. Det er dog ret sjældent, at jeg har oplevet det. Man kan få oprettet en kreditorbeskyttet konto, men kun til udbetalinger fra for eksempel forsikringer og arbejdsmarkedserstatninger. En pensionsopsparing er også altid kreditorbeskyttet i opsparingsperioden,” fortæller Christina Simonsen, rådgiver i Arbejdernes Landsbank.

 

Til gengæld kan kreditorerne ikke gøre udlæg i pensionsopsparinger. Og små opsparinger på under 3.000 kroner hører desuden typisk under det såkaldte trangsbeneficium i retsplejeloven – altså beskyttelsen mod at der gøres udlæg i basale fornødenheder.

 

 

4) Sæt pengene ind på en separat konto

– Få klarlagt årsagen til at du skal spare op (ferie, huskøb, uforudsete udgifter, pension) og vælg kontotype efter formålet – nogle konti kan der nemlig først udbetales penge fra efter to år.

 

– Pas på med de såkaldte millionærkonti. Du kan typisk tjene bedre på en almindelig konto med en god rente end ved det tilfældighedernes spil, der præger denne type opsparinger.

5) Få den højeste rente

I mange pengeinstitutter tilbydes såkaldte højrentekonti, hvor kunden tilbydes en højere rente på sin opsparingskonto mod en given bindingsperiode. Hvis du kan undvære at bruge af din opsparing de første par år, kan denne løsning være en fordel. Under alle omstændigheder kan det betale sig at undersøge renterne i de forskellige pengeinstitutter. Du kan se hvor du kan få den højeste rente her.

”Man kan tjekke renterne på et site som MyBanker. Men lige nu giver markedet generelt ikke særligt høje renter på indlån. Hvis man vil have mere afkast, kan man i stedet vælge at investere pengene. Det kræver, at man har et større beløb og en længere tidshorisont. Det kræver selvfølgelig også, at man tør tage en risiko – ellers anbefaler vi det ikke i det nuværende marked.

 

Man kan også vælge at lægge noget af opsparingen over på sin pension, hvor man har fordel af en lavere beskatning af sit afkast, fortæller Christina Simonsen, rådgiver i Arbejdernes Landsbank.

 

Penge- og Pensionspanelet har lavet et nemt beregningsværktøj ved navn Dit Økonomiske Livshjul, hvor du med få indtastninger kan se, hvilke dele af din økonomi, du især bør tænke på lige nu. Prøv beregneren her.

 

Hold dig opdateret med nyheder, gode råd og perspektiver på privatøkonomi. Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her.

Får du nok ud af dine penge?

Få mest muligt ud af din opsparing –
Sammenlign bankers renter på opsparing her helt gratis.

Sammenlign opsparing

Om forfatteren Redaktionen

Æder inflationen din opsparing?

Læs artiklen
Æder inflationen din opsparing
Opsparing: Hvilken bank giver mig den bedste indlånsrente 2019 1. marts 2019 Opsparing: Hvilken bank giver mig den bedste indlånsrente 2019? Hold øje med omkostningerne på din opsparing 14. marts 2018 Hold øje med omkostningerne på din opsparing Hvilken bank giver mig den bedste indlånsrente 2018 14. februar 2018 Hvilken bank giver mig den bedste indlånsrente 2018?