#206710
Den interesserede

Fra Berlingskes økonomiske brevkasse kan man læse følgende beroligende ord:
Kan gældsbrev nedbringes uden kontant betaling?
4. august 2013, 13:38
Er det skattefrit blot at reducere gælden?

SPØRGSMÅL:
Jeg har i 2009 lånt et større beløb af min far, og der ligger et gældsbrev på dette.
Vi har siden 2010 nedskrevet gælden med det afgiftsfrie beløb, han må give til mig. Nu har jeg dog fået at vide, at der skal foretages en faktisk pengeoverførsel.
Det vil sige, at jeg skal give ham 58.700 kroner som afdrag på lånet, og dette bør dokumenteres som en bankoverførsel, og dernæst fører han disse retur som en gave. Blot at nedskrive gælden, som vi har gjort siden 2010, er åbenbart ikke godt nok – eller hvad er rigtigt?
Med venlig hilsen C.

SVAR:
! Du skal ikke være urolig. Der er ikke noget krav om overførsel af et beløb.
Juridisk har du en gæld til din far. Hvis han giver dig en gave og anfører på en kvittering, at din restgæld nedbringes med 58.700 kroner ved gave, så gælden nu er nedbragt til X kroner, så er det i orden, fordi der så faktisk er givet en gave – gaven består i, at din gæld er blevet mindre.
Det er rigtigt, at der skal være tale om gaver. Hvis for eksempel din far havde skrevet under på, at han skyldte dig et beløb på 58.700 kroner, men ikke betalte dig dem, så ville det ikke være gyldigt.
Nogle gange har jeg i dødsboer mødt arvinger, der kommer med ti gældsbreve fra afdøde og tror, at de så kan spare afgift. Men det gør de ikke, for gaven er ikke ydet. I din situation er der jo først givet dig et lån, og derefter får du gaven som en nedbringelse af lånet, hvilket er helt i orden.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), http://www.ForumAdvokater.dk