#199932
Ole Laursen

Jeg har størstedelen af mine midler stående i emerging markets-fonde.

Jeg forventer et gennemsnitligt højere afkast end hvis de stod på udviklede markeder – udsvingene er store så det er ikke uden grund. Der var et kæmpe fald hen over finanskrisen, men det tog ikke mere end et års tid før de var oppe igen så jeg anser ikke den langsigtede risiko for at være noget problem.

Jeg har læst mange gode råd. F.eks. er der nogen der foreslår kun at have en lille del aktier så man ikke skal ligge søvnløs over at pensionen er væk. Andre foreslår at man skal lade være med at købe obligationer da det går ud over det gennemsnitlige afkast. Hvis du går ud fra den antagelse at du hverken er bedre eller værre end markedet, så er der kun risikovilligheden at skrue på, og den afhænger af dit temperament.

Jeg kan personligt ikke se noget problem i 100% emerging markets eller 100% obligationer for den sags skyld, medmindre man tror på en system-risiko (så f.eks. aktiemarkedet crasher og aldrig kommer tilbage, Japan er lidt et eksempel herpå). Men måske er der bare noget jeg ikke har forstået endnu. 🙂