#195786
Anonym

Jeg er ked af at sige det, men jeg er efterhånden tilbøjelig til at give Mr. R ret.

Det er simpelthen vrøvl det meste af det du siger VBturbo, og din mistænkeliggørelse af Finanstilsynet og bankpakkerne fremstår efterhånden som både urimelig og åbenlyst stupid.

Det fremgår jo sort på hvidt af årsrapporten (som du selvfølgelig ikke har ulejliget dig med at læse), at “gabet" mellem udlån og indlån ER BLEVET LUKKET pr 31-12-2012 med væsentligt mere end de 75 mia. som påbuddet lød på. Regnskabet, ledelsesberetningen og alt hvad der indgår i Årsrapporten er revideret og påtegnet og videre har Finanstilsynet været inde over, og anerkendt – at kravet var opfyldt allerede ved årets afslutning.

Påbuddet er videre udtryk for, at Danske Bank de facto (og snart de jure) har SIFI-status og at Finanstilsynet nu går ind og stiller særlig hårde krav til SIFI-institutter. Det er der god logik i, og det viser, at Finanstilsynet gør et godt og vigtigt stykke arbejde.

Jeg bemærker især, at kernekapitalen ex hybrid kernekapital er løftet til 14,5% mens solvensen nu er over 21% (og på niveau med Handelsbanken). Og nok så vigtigt, så er RWA (de risikovægtede poster) er reduceret med over 10% på bare et år. Sammenlagt er det udtryk for, at Danske Bank faktisk er rigtig godt kørende og er enddog meget lagt i bestræbelserne på at blive en af europas sikreste og mest velkonsoliderede banker i europa.

Det er også en kendsgerning – trods dine vedvarende løgnagtige postulater om det modsatte – at staten til dato har tjent ca. 11 mia. kr. på bankpakke I – II – III – IV og V. Og det er videre en kendsgerning, at de største bidragydere til dette overskud har været Danske Bank, Nykredit, Jyske Bank og Sydbank. Heldigvis for skatteborgerne er tingene skruet sådan samen, at sektoren selv har betalt.

At bankerne i en række tilfælde har hævet priserne til et åger-rente-niveau, kan kunderne primært takke sig selv for. Hvis mobiliteten / skiftevilligheden havde været større blandt kunderne, så havde priserne ikke kunnet hæved i nær samme grad.

Og slutteligt, så synes jeg ikke DU påtager dig et personligt ansvar i den her sag. Det er dig – og de andre borgere i det danske repræsentative demokrati, som har valgt de politikere, der satte de regulative rammer for hele den finansielle sektor.

Det var vælgerne, som bragte Nyrup og senere Fogh til magten, og det var dem der traf beslutningen om at introducere afdragsfrie flekslån og indføre BaselII kapitaldækningsreglerne i Danmark.

Og hele kimen til den krise vi har i dag ligger i, at bankerne i staten af 00’erne fik lov til at geare balancerne alt for meget, herunder at reducere kernekapitalprocenterne fra typisk 10-12% ned til 4-5%, hvilket i dag anses for at være en meget tynd kapitalisering.

Danske Bank har siden 2008 hævet sin “rene" kernekapitalprocent fra 7,8% til 14,5%. Det er faktisk ikke så lidt af en præstation, som i mine øjne fortjener anerkendelse. Danske Bank har gjort fejl i fortiden, lige som flertallet af de store europæiske banker. Men Danske Bank har også lært af fejlene og er kommet ganske langt med at fokusere på bankdriften og rette skuden op. Det er i hvert fald min konklusion efter at have nærlæst regnskabet.

Og jeg vil opfordre dig til at gøre det samme VBturbo – rent faktisk at læse regnskabet, så du kan blive klogere på det, du forsøger at kloge dig på!