#183342
Michael

I har allerede fået svar på http://www.gæld.net, men lad os da gentage et par nøglepunkter:

1) I hæfter solidarisk. Kan den ene ikke betale så opkræves pengene hos den anden. Banken er ligeglad med hvem der betaler hvor meget.

2) Renten på det usikrede lån vil formentlig være mindst 10%. I skal derfor lægge 5000 kr/md bare for at betale de løbende renter (det falder dog med tiden efterhånden som gælden afdrages)

3) Der er ingen krav til minimums-rådighedsbeløb. Det gælder kun i tilfælde af gældssanering eller lønindeholdelse (som kun Skat kan foretage).

Så jeres muligheder?

Det er næppe realistisk at betale samme lave beløb som ex’en hvis det betyder, at den samlede betaling kommer under 5000 kr/md. I såfald vokser gælden blot til trods for at der betales til den.

I kan ikke lave nogen aftale med ex’en om at betale halvdelen hvorefter hun skal klare resten – det er også blevet forklaret på http://www.gæld.net. Som sagt: I hæfter solidarisk og det kan ikke tilsidesættes med aftaler jer i mellem.

Så er der muligheden for gældssanering men det kræver, at gælden er uoverstigelig stor, dvs. det I kan lægge på gælden dækker mindre end renterne. I får ikke gældssanering fordi I ikke har “lyst” til at betale hele gælden.

Tilbage står 2 muligheder:

1) Fortsæt med at betale af på hele gælden

eller

2) Flyt lønkonto til anden bank og stands betalingerne.

Mulighed 2) betyder, at du aldrig nogensinde vil kunne eje noget større (bil, fast ejendom) igen og gælden vil forblive hos dig resten af livet. Gældssanering er i dette tilfælde også udelukket, da man ikke må “indrette sig på sanering” som der står i loven. I enkelte tilfælde kan man dog godt få saneret gælden alligevel – om 20/30 år.