#181572
OBS

Hvilke lån du skal tage afhænger meget af hvem du er, din økonomi, dine planer med boligen og mange andre ting. Men for lige at løbe de enkelte lånetyper igennem:

Realkreditlån optages i en kreditforeningen ved at der sælges obligationer på børsen svarende til det beløb du skal låne og løber typisk i 30 år. Realkreditlån ydes kun til max. 80% af købesummen og findes i mange afskygninger, såsom:

Fastforrentet obligationslån: Lån med fast rente i hele perioden og mulighed for afdragsfrihed. Ligenu er renten omkring 4%. Det man skal være opmærksom på er at din gæld vil blive større end det lånte beløb da kursen på obligationerne kan være et godt stykke under 100, alt efter hvilken rente obligationerne har. Låner du f.eks. 1.000.000 til kurs 96 er din gæld reelt 1.000.000 / 0,96 = 1.041.666 kr. Et obligationslån er konvertibelt.

Rentetilpasningslån: Lån med variabel rente. Renten fastlåses i et eller flere år, typisk op til 5 år, og ligger p.t. fra ca. 1,0% og opefter. Et rentetilpasningslån er baseret på inkonvertible obligationer, dvs. vil man indfri det kan det enten ske til kurs 100 ved udløb af en rentetilpasningsperiode eller på et andet tidspunkt ved at opkøbe de bagvedliggende obligationer til markedskurs som kan være over 100.

Prioritetslån/prioritetskredit: Optages i banken og kan som realkreditlån dække den del af købesummen der ligger mellem 0-80%. Renten er typisk variabel og ligger fra 2% og opefter som fastlægges af banken, typisk baseret på dine forhold.

Boliglån: Optages i banken og bruges typisk til at finansiere den del af købesummen der ligger mellem 80 og 95% (de sidste 5% skal man gerne have sparet op til at kunne lægge som udbetaling) men banken kan også vælge at tilbyde at yde lån helt op til 100% af købesummen. Et boliglån har typisk en rente fra 5-6% og opefter som fastlægges af banken, typisk baseret på dine forhold.

Det var sådan lige den korte udgave. Der er mange varianter af realkreditlån og jeg vil anbefale at du sætter dig ned og studerer de forskellige varianter inden du træffer dit valg.