#157914
Anonym

At være udenlandsdansker kan betyde så mange ting, men ifølge dansk lovgivning skal man have boet mindst 5 år i Danmark for at kunne købe fast ejendom i landet uden dispensation – vel at mærke med henblik på at bo i ejendommen selv. Formodentlig ønsker I at købe en lejlighed nu fremfor om 2-3 år, fordi I mener, at priserne på lejligheder pt. er lave og købstidspunkt derfor er gunstigt? At det forholder sig sådan kan ingen med sikkerhed sige, og priserne kan – afhængigt af område – meget vel være lavere om 3 år end nu.

75.000 kr. til udbetaling rækker ikke så langt i den prisklasse, hvor I ønsker at købe, da der normalt forventes 5% af købesummen i udbetaling, og der yderligere skal regnes med omkostninger til advokat, bank og registreringsafgift af skøde. For ejendomme, som købes til udlejning, kan der kun opnås 60% finansiering via realkreditlån – resten skal optages som banklån til en højere rente. Umiddelbart ville jeg dog tro, at bankerne siger nej til at låne jer penge, når I ikke bor her i landet og ikke kan skyde et større beløb ind i handlen.

At købe en ejerlejlighed og leje den ud er heller ikke med sikkerhed nogen god forretning. I byområder, hvor huslejen er reguleret af Boligreguleringsloven (det gælder for de fleste større byer i Danmark), vil køb af en lejlighed med næsten fuld lånefinansiering normalt give underskud på den løbende drift – det vil sige at huslejeindtægten er mindre end omkostninger til ejerforening og renter. Man kan heller ikke administrere udlejningen på distancen, så I vil være nødt til at betale en advokat for at tage sig af alt det praktiske arbejde, der også er ved udlejning: finde lejer, udarbejde lejekontrakt, kontrollere at huslejen betales og evt. sende rykkere, sikre adgang til aflæsning af varme eller for håndværkere, som ejerforeningen har entreret med etc. Derimod behøver I ikke at være bekymret for, om I kan komme ud af lejemålet igen, da man som ejer har ret til at opsige en lejer med 1 års varsel, hvis man selv skal bo i lejligheden.

Mit råd ville være at vente at købe fast ejendom, til I præcist ved, hvornår I skal anvende lejligheden og hvor I ønsker at bo. På nuværende tidspunkt er ejendomsinvestering og boligudlejning risikable områder, og I får formodentlig bedre og sikrere afkast af jeres penge ved at investere i værdipapirer.