#144426
Anonym

Som det påpeges ovenfor, er risikovilligheden ganske rigtigt blevet mindre hos bankerne.

Jeg mener personligt det er fejlagtigt når du påstår, at storbankerne er de mindst risikovillige i øjeblikket.

Jeg vil faktisk påstå, at Danske Bank, Nordea, Jyske Bank, Sydbank og Spar Nord i store træk har bevaret kontinuiteten i deres kreditpolitik, mens rigtig mange af de regionale og lokale banker er gået fuldstændig i panik, og har suspenderet långivningen.

Dette fremgår af Finanstilsynets seneste statistikker. De der skærer hårdest ned, er lokalbankerne.

Der er meget store risici forbundet med at bygge nyt:
– Priserne må forventes at falde yderligere.
– Alt muligt kan gå galt ved nybyggeri lige fra jordbundsproblemer, entreprenørens konkurs til efterfølgende skader. Derfor kræver det en rigtig god startkapital (buffer) hvis banken skal have nogenlunde sikkerhed i nybyggeriet.
– Går noget galt i processen (eks. en af jer bliver arbejdsløse) jammen så er det meget svært for banken efterfølgende at afhænde huset til anden side. Hvor det for 2-3 år siden var relativt uproblematisk at videresælge et halvfærdigt hus midt i processen, er det nærmest umiligt i dag.

Derfor kræver nybyg, at I selv har penge med (og endda har pænt mange penge med). Vi taler nok nærmest en friværdi på minimum 750.000 kr. Ellers vil banken ikke spille med, og det gælder langt de fleste banker i landet.

Omvendt er der mange der, selv med de store prisfald på ejerlejligheder, stadig har 1 mio. med fra ejerlejligheden ol. Her er der typisk ikke de store problemer med at låne til nybyg.

Jeg vil sige det bedste I kan gør nu er at få byggegrunden solgt, og jeg mener i den forbindelse ikke en udstykning vil gavne jer på nogen måde. Deler I grunden i to, får I kun det halve for hver grund, og så er I lige vidt. Måske er en lille grund måske ligefrem uattraktiv i det konkrete område, så I skader salgsmulighederne.