#109676
Anonym

Jeg er sådan set enig med dig CMS.

Man kan ikke andet end at føle med de mennesker, som enten grundet uheldige omstændigheder eller dårlige beslutninger er havnet i et mere eller mindre uoverskueligt uføre.

Jeg tror bare meget meget sjældent at ruten tilbage til et fornuftigt spor går gennem forskellige dunkle rki udlånere – på mig virker de mere som gribbe, der prøver at klemme de sidste kroner ud af ulykkelige mennesker. Og disse udlånere tager sig typisk også så rigeligt betalt for deres udlån (forståeligt nok, da deres tab utvivlsomt er betydelige) – hvorved den umiddelbare forløsning relativt hurtigt bliver til en yderligere byrde, som blot trækker folk længere ned i sølet. Der kan være undtagelser, men jeg har på fornemmelsen at solstrålehistorierne på det grå lånemarked er urimeligt få og tragedierne urimeligt mange.

Jeg tror oprigtigt, at det for de fleste vil være langt bedre at forsøge at få et overblik over gælden – lave et realistisk budget. Er den for uoverskuelig til at kunne betales tilbage, kan der fåes hjælp hos en advokat (gratis indledningsvis) til at se på mulighederne for gældssanering eller akkord med kreditorerne. Er tilbagebetaling indenfor mulighedernes rammer, kan det realistiske budget med lidt held hjælpe til at overtale en bank til at overtage gælden – eller i det mindste til målrettet at afbetale de dyreste gældsposter, indtil det når et niveau hvor en bank kan overtales til at være med.

I den sammenhæng kan det virke nedladende, når det foreslåes til folk at skære budgettet ned til et absolut minimum, at få et ekstrajob osv – men jeg tror egentlig ikke det er sådan ment. Til gengæld kan man sige, at rådenes værdi kommer helt an på situationen – er det et par mindre quicklån og et tv fra leasy, der skal ud af verden i en fart, kan det hjælpe – men hvis gælden er uoverstigelig hjælper en avisrute eller et par timers rengøring selvfølgelig ikke meget.

Så…jeg forstår ærlig talt godt, at mange vægrer sig ved at “hjælpe” folk i problemer ved at henvise til udlånere, som ser stort på RKI og kreditvurdering i øvrigt – for i de fleste tilfælde ligner det en massiv bjørnetjeneste. Men det ændrer ikke på, at det er triste skæbner og sørgelige historier, som kommer ud af de mange gældsfælder, som alt for mange er havnet i.