#143334
Anonym

Hej DeusVault,

Du har tænkt rigtigt!

Det er sund fornuft at betale det dyre lån, før du betaler det billige. Det vil du vinde på i længden.

Her og nu bør du bede om uddybende forklaring fra din rådgiver på, hvorfor hun/han ikke mener, det er fornuftigt, at I betaler af på jeres dyre lån, før I betaler af på det billige. Det kan jo trods alt være, at der er nogle ting, som er specielle for jeres boliglån – der kan være tale om fastforrentet boliglån med specielle betingelser, og dermed priser, for at ændre i det.

Du skal ikke nødvendigvis regne med at kunne ændre boliglånet til et såkaldt prioritetslån, idet dette som udgangspunkt skal ligge inde for 80 % af jeres boligs værdi. Og med de faldende priser, som der har været de seneste par år, så er sandsynligheden herfor ikke så stor.

Men forudsætter vi, at jeres bankrådgiver ikke kan komme med en fornuftig og økonomisk fordelagtig baggrund for, at det ikke kan betale sig for jer at betale jeres dyre lån før det billige, så skal I bede om at få ændret jeres rentetilpasningslån til et afdragsfrit ved næste tilpasning, hvilket vil koste jer i omegnen af 500 kroner i gebyr.

Baggrunden for, at I ikke skal ændre lånet nu er, sådan som Onkel også skriver, at I så skal lave en desideret omlægning af jeres lån, altså lukke det gamle og optage et nyt, hvilket vil koste langt langt mere, end de 500 kroner, og i hvert fald mere, end I opnår ved at få det omlagt.

I skal så huske at sætte jeres ydelse på jeres boliglån op, med det sparede afdrag fra realkreditlånet, og det ender så med, at I sidder med den samme udgift i dag.

Et godt råd her er, at I undlader at få ændret lånedokumentet på jeres boliglån, og så i stedet opretter en fast overførsel til boliglånet ved siden af den normale ydelse på boliglånet. Fordelen herved er, at I så slipper for igen at skulle ændre boliglåns-dokumenterne, når renten på jeres rentetilpasnigslån stiger, og I så skal have sat ydelsen på boliglånet ned. Dertil kommer, at I sparer at skulle betale gebyr for ændrigen af jeres boliglåns-dokumenter.

PS: Hvis ikke jeres bankrådgiver kan komme med en fornuftig og økonomisk god forklaring på, hvorfor det ikke kan betale sig at betale det dyre før det billige, så kan I være frække at spørge, hvorfor de så ikke har rådgivet herom!

Det er trods alt jeres bank, som har ekspertisen, og ikke jer.

Held og lykke,