#123818
thsv

Hejsa

Hvor henne i landet bor I?

Med jeres indkomst og opsparing ligner det et køb i størrelsesordenen 2 millioner. Så find drømmehuset, hvis det er muligt!

I skal kreditvurderes ud fra det førende obl.lån, som må være 6% 30 år lige nu, selvom man kan optage 7% lån.

Når man optager et fastforrentet lån, følger restgælden obl.kursen, så hvis renten stiger yderligere falder værdien af ens gæld, og hvis renten falder stiger kursen, og restgælden bliver dyrere at indfri (kan dog opsiges til kurs 100). Fordelen ved obl.lånet er at ydelsen på lånet er kendt 30 år frem i tiden.

Hvis man istedet vælger et flekslån, kan lånet ved hver konvertering (i december måned) indfries til kurs 100.
Har man valgt et F1-lån, er kursen altså altid tæt på 100, hvilket er vigtigt, hvis man overvejer at sælge. Ydelsen på Fleks.lånet kendes altså kun i den periode lånet er låst, og kan ikke indfries, men der skal købes den bagvedliggende obligation, hvilket godt kan være over kurs 100. Altså risikabelt at låse renten for længe, hvis der er risiko for salg.

For en boligprioritet gælder det samme som fleks-lånet, her er fordelen dog, at man får samme rente på sit indestående, og kursen er altid 100, ligesom på et banklån. Ulempen er at renten ændres hver gang, Nationalbanken ændrer deres rente.

Kan I ikke lide at gamble, så vælg obl.lånet, kedeligt og lidt højere ydelse, mens flex-lånet følger markedsrenten (den korte).
Optimal belåning er vel 60 pct. realkredit og 20 pct. boligprioritet, da det sidaste kan finansiere reparationer eller ny bil.