#121024
Soleil

Svar til Sund Fornuft.

Enhver skal jo gøre, hvad han vil, men det er altså ikke det samme at købe korte obligationer, som at have en velforrentet bankkonto.

(1)På en bankkonto (uden bindinger) kan man indsætte overskydende beløb uge for uge, ja endog dag for dag, og hæve dem tilsvarende, det kan man ikke med obligationer. Ugentlig (for slet ikke at tale om dagligt) køb/salg vil blive alt for dyrt.

(2)Hvis man har et beløb, der skal parkeres, ved man ikke altid præcist, hvornår det skal bruges. Det kan være i juli, det er muligvis først i september. Hertil kommer helt uforudsigelige udgifter, som pludselig er der – men obligationerne udtrækkes måske først om en måned.

(3) Et obligationsdepot kan ikke realiseres fra dag til dag, banken beregner sig typisk 8-10 dage, inden et salgsbeløb er indgået på kontoen.Det koster desuden et (mindre) gebyr at købe og sælge.

Om man tjener “et par hundrede” efter skat eller mere, afhænger naturligvis af, hvor stort indskudet er. Over halvdelen af bankerne giver kun et par procent i rente. Hvis man parkerede 100.000 i Northern Rock gav det en merrente på 3% = 3000 pr år, efter skat cirka 1700 kr, og der var nul kroner i gebyrer. Dette kunne man få med cirka et kvarters arbejde ved computeren – nemlig arbejdet med at oprette en ny konto. Desværre er banken lukket nu, men ingen har tabt så meget en krone, og de, der satte penge ind, har altså tjent 1700 kr pr 100.000 efter skat.

Hertil kommer endelig, at mange danske bankkunders rørende trofasthed over for deres bank, er med til at sætte konkurrencen ud af kraft.Alt for mange banker slipper jo af sted med at foretage deres egen (a)sociale omfordeling: Nogle kunder får gode vilkår, men flertallet, nemlig næsten alle de private, betaler med en helt urimelig lav forrentning af deres indestående – plus alle mulige uigennemsigtige gebyrer.

Så jeg søger efter en ny bank med høj forrentning. Det er ikke nogen kunst på “Mybanker”, jeg tror det tog mig cirka 10 minutter.Nu kommer så oprettelse af konto, det vil nok tage sammenlagt et kvarter, incl. scanning af pas og returnering af papirer modtaget pr post. I alt 25 minutter for at tjene 3000 kr, det svarer til en timeløn på 7.200 før skat.

Den snusfornuftige