#116900
Anonym

Hej

“Effektiv rente”, “nominel årlig rente” og “årlig nominel rente” er udtryk for nøjagtig det samme.

Frem til kreditaftaleloven blev indført i 1990 kaldte man det for effektiv rente. I kreditaftaleloven (der regulerer hvad der skal gives af oplysninger i forbindelse med lån og kreditter) kaldes renten for “nominel årlig rente” og “årlig nominel rente”. Ret sjusket, at lovgiver har været så inkonsekvent – må man sige.

Hvis f.eks den pålydende årlige rente er på 8,25%, og der kun er 1 rentetilskrivning pr. år, så er den nominelle årlige rente 8,25%. Hvis der i stedet er 4 årlige rentetilskrivninger, så er den nominelle årlige rente på 8,509%. Pengeinstitutter bruger altid (har aldrig set andet) end kvartalsvis rente på boliglån.

Du skriver, at den nominelle årlige rente på dit pantebrevslån – (jeg går ud fra, at det er selve pantebrevs-lånedokumentet) – er på 7,4495%. Det svarer til en pålydende årlig rente på 7,25%. Men i selve din netbank, står der nu 8,509%. Det betyder, at den pålydende årlige rente er steget med 1%, siden du fik pantebrevslånet. Hvis du i tidernes morgen har optaget lånet med fast rente, så skal du snakke med din bank – for så betaler du for meget. Du kan i øvrigt se, hvordan renten reguleres i dit lånedokumentet.

Med venlig hilsen
Nuser