Udnyt din friværdi og spar penge

Udnyt din friværdi og spar penge

De seneste år er det mange steder i landet kun gået en vej med boligpriserne: Op. Hvis din bolig er steget i værdi de seneste år, så kan der være en kæmpe gevinst at score ved at udnytte friværdien til for eksempel at omlægge lånene.

I et regneeksempel foretaget af Mybanker kan der spares 15.000 kroner om året på et nyt lån for en bolig, der er steget 25 procent til 2,5 millioner.

Vil du se, om du også kan spare penge, så klik dig ind på Mybankers sammenligningstjeneste.

 

Store geografiske forskelle

Største friværdistigninger ses i Københavnsområdet, hvor priserne på parcelhuse og rækkehuse er steget med 38 procent fra 2010-2017, mens priserne er steget med 27 procent blot de seneste tre år.

På ejerlejlighedsmarkedet er stigningen endnu vildere. Her hedder stigningen 36 procent for de seneste 3 år og hele 63 procent for perioden 2010-2017. Se selv i tabellen nedenfor.

”Men store dele af landet følger med. Områder som Nordsjælland, Østsjælland, Østjylland og Nordjylland har alle stigninger på over 20 procent på ejerlejlighedernes priser siden 2014. Og faktisk har der været en positiv stigning i værdien af boliger for hele landet de seneste tre år,” siger Ulrik Marschall.

Læs også: Forstå dit realkreditlån

 

Eksempel: Så let sparer du 75.000

I Mybankers eksempel tages der udgangspunkt i et hus købt til en oprindelig værdi på 2 millioner kroner, hvor 80 procent er belånt i realkredit og 15 procent i boliglån. Begge lån er valgt uden afdrag, således at det skyldige beløb er det samme i dag.

Siden købet er huset dog steget med 25 procent i markedsværdi, så det i dag er vurderet til 2,5 millioner kroner. Prisstigningen muliggør, at boliglånet kan betales helt ud og erstattes med et billigere realkreditlån.

Læs også: Hvilket realkreditlån skal man vælge?

 

Som du kan se i tabellen, så betyder det, at man sparer omkring 15.000 kroner hvert år eller 75.000 kroner efter 5 år.

”Helt konkret kan man som husejer slippe for boliglånets høje renter, og i stedet kun skylde penge med den markant lavere rente på realkredit. Men den samme finte er det også muligt at erstatte andre typer lån med realkreditlån, f.eks. billån, forbrugslån og kassekredit,” siger Ulrik Marschall.

I eksemplet tages der udgangspunkt i et F5 lån uden afdrag. Derudover er der benyttet en gennemsnitlig boliglånsrente. Alle beregninger er før skat.

Husk, at du med Mybankers sammenligningstjeneste altid kan sammenligne realkreditlån og modtage tilbud om nye lån fra forskellige udbydere.

 

Har du den bedste bank til dine behov?

Gør som mange andre danskere. Indhent tilbud fra banker og se om du kan opnå besparelser eller mere fordelagtige vilkår på dit bankengagement.

Få tilbud fra interesserede banker