Skal vi til at betale for at have penge i banken?

Det er uvist hvordan det vil komme til at foregå, men med indførelsen af negative renter på indlånskonti får bankerne endnu en konkurrenceparameter, hvor de kan adskille sig fra de andre banker. Det vil i endnu højere grad kunne betale sig at undersøge priserne hos flere banker, for at finde ud af om der kan opnås andre fordele ved at flytte til en anden bank.

 

Investering eller opsparing

Hvis der kommer negative renter på indlånskonti, skal danskerne i højere grad forholde sig til om de ønsker at have penge stående i banken som opsparing, om de vil øge forbruget for ikke at have så meget stående på kontoen, om de vil investere opsparingen, eller om de ultimativt vil hæve pengene i banken og ’lægge dem under hovedpuden’.

Den sidste mulighed vil være et kæmpeproblem for bankerne og for samfundet, så vi bør undgå at komme i den situation.

De danske bankkonti bugner af penge som danskerne foretrækker at have stående til ingen eller meget lav rente frem for at investere dem. Mere end 900 mia. kr. vurderede Finans Danmark i maj, at danskerne har stående på deres konti.

Det er sikkert en blanding af usikkerhed om fremtiden og et ønske om at have adgang til likviditet, der får mange opsparere til at lade deres penge stå til ingen rente i banken. Men denne holdning bliver udfordret det øjeblik, hvor opsparerne skal betale for at have deres penge stående i banken.

Kombinationen af en negativ rente og inflation gør at opsparingen bliver mindre og mindre værd år for år. Så hvis man ikke ønsker ens opsparing gradvist skal blive mindre og mindre, bliver man nødt til at ændre økonomisk adfærd og være villig til at løbe en større risiko end hidtil. Dermed træder man ind i en helt ny verden, end den man har været vant til. For risikoen indebærer netop muligheden for at tabe penge, hvilket man jo ikke har været vant til med pengene solidt plantet på en indlånskonto.

 

Hold øje med omkostningerne

Uanset hvilken løsning man vælger for sin opsparing, er det vigtigt at holde øje med omkostningerne. Hvis man lader professionelle forvalte opsparingen og beder dem om at gøre det aktivt, vil omkostningerne være større end hvis de bliver forvaltet passivt. Hvis forventningerne til vækst er små, bør der være endnu større fokus på omkostningerne. For hvis man ikke kan styre størrelsen af afkastet, der også i visse år kan være negative, bør man sikre at holde omkostningerne så lave som muligt – og måske stille sig tilfreds med en forrentning omkring 0%.

 

Vi kommenterede det mulige scenarie om negative renter på indlånskonti i ’Det Røde Felt’ på Radio24syv mandag 12. august 2019. 
Lyt til indslaget her  (Indslaget kommer 1.27.50 inde i udsendelsen)

Hvis du har problemer med afspilningen på din smartphone, kan du finde podcasten i Radio24syv app’en.