Nyt om renter – September 2017

Nyt om renter September 2017

Nyt om renter – september 2017

Renterne er lave og udsving er relativt små. Der er tilsyneladende heller ikke så meget der ser ud til at påvirke renterne. Som man kunne læse i medierne er legetøjskæden ”Toys’R’us” gået i ”betalingsstandsning”. Derfor er deres virksomhedsobligationer faldet som en sten. Men det har ikke fået investorer i andre virksomhedsobligationer til at frygte at ”Toys’R’us” ikke er de eneste der kunne have problemer; det har stort set ikke påvirket resten af markedet.

Mere lokalt kan danske boligejere glæde sig over at forskellen mellem realkredit- og statsobligationer er indsnævret. Det betyder at man kan få et 30-årigt realkreditlån med afdrag til 2,11% i rente og det koster kun 0,07 procentpoint mere uden afdrag.

På rentemødet i sidste uge i den Amerikanske Centralbank (FED) blev der lagt op til yderligere en rentestigning i 2017, og til at FED gradvist vil holde op med geninvestere forfald på de obligationer de har købt som en del af deres stimulering af økonomien. Sidst de antydede noget tilsvarende var der store udsving i rentemarkederne, men det har vi ikke set denne gang.

 

Valg i Tyskland

Valget i Tyskland har fået Euro til at falde, men det er sket ovenpå en 9 måneders nærmest konstant stigning overfor USD fra 1,04 omkring årsskiftet til 1,20 før det tyske valg. En kurs i dag på 1,18 er derfor på ingen måde dramatisk.

Det vi venter på er en inflation der er høj nok til at centralbankerne for alvor begynder at ændre politik. Der er næppe nogen regeringer der er specielt interesseret i stigende renter. Stigende renter betyder større udgifter til statsgælden, og hvis ikke væksten i økonomien følger med vil det betyde nedskæringer i de øvrige offentlige udgifter og/eller at gælden som andel af bruttonationalproduktet vil stige. Der er uden tvivl også fokus på ikke at hæve renten før man er 100% sikker på at væksten kan ”bære” det. Meget tyder derfor på at rentestigningerne vil komme i efterkant af inflationen, det er vanskeligt at se hvem der skulle være interesseret i positive realrenter.

Et sted inflationen kan komme fra er olie der i denne uge har nået det højeste niveau i to år. Trofaste læsere at ”Nyt om renter” med klæbehjerne vil huske at vi i februar 2016 talte om at olieprisen med et globalt forbrug for 94 millioner tønder om dagen ikke på sigt kunne vedblive med at være så lav, men at fordi der er så stor forskel mellem gennemsnits- og marginal omkostning på olieproduktion kunne prisen på kort sigt være endog meget lav. Meget tyder på at markedet er ved at rette sig og en vedvarende oliepris på USD 60 pr. tønde vil skubbe til inflationen. Der er også flere og flere lande hvor det såkaldte ”output gap” (forskellen mellem faktisk produktion/aktivitet og mulig produktion/aktivitet), der opstod som følge af Finanskrisen, er ved at lukke. Det betyder faldende arbejdsløshed og dermed potentielt pres på lønningerne.

 

Få tilbud på realkreditlån

Tjek om du har det bedste realkreditlån. Få tilbud på dit realkreditlån når du skifter bank.

Få tilbud på realkreditlån