Nyt om renter – Oktober 2015

Nyt om renter - Oktober 2015

Stadig ingen amerikansk rentestigning

Chefen for den amerikanske centralbank, Janet Yellen, hævede ikke den amerikanske rente på mødet i september. Renten i USA er dermed ikke blevet sat op siden før Apple introducerede deres første iPhone. I forbindelse med mødet holdt Janet Yellen en tale hvor hun lagde stor vægt på den meget lave inflation der stadig er i USA, og hendes tale blev af mange tolket som at renten forbliver lav til inflationen begynder at stige. Janet Yellen lagde, lidt overraskende, også vægt på betydningen af amerikanske renter for resten af verden. Der er en lang række lande, specielt ”emerging markets”, hvor valutaen (og dermed renten) følger den amerikanske. Valutaen følger den amerikanske for at sikre de pågældende landes konkurrenceevne. En amerikansk rentestigning kan derved ramme væksten i resten af verden og i sidste ende også USA selv.

Som en følge af dette er den amerikanske 10-årige rente, der i juni var næsten 2,5 %, i sidste uge faldet til 2,0 %. Dette er også markant lavere end septembers niveau på 2,35 %.

 

Den store gættekonkurrence

Dette har naturligvis fået alverdens økonomer til at påbegynde gættekonkurrencen om hvorvidt renten bliver hævet i december eller først i 2016. Som det fremgår af nedenstående tabel med renteforventninger, har den manglende rentehævning betydet at forventningerne til stigningerne i de korte og mellemlange renter er ”fladet ud”. Det signalerer en langsommere rentestigning end forventet for blot en måned siden.

En anden grund til at mange føler at renter kan forblive lave længere er en række ”dårlige nyheder” i de finansielle markeder:

  • VW er naturligvis en kedelig ting for Tyskland og kan ende med at koste VW rigtig mange penge.
  • I går kom det frem at Deutsche Bank forventer et underskud i 3. kvartal på 46,2 milliarder kroner og overvejer at droppe udbyttebetaling. Deutsche Bank annoncerede tidligere på måneden at de vil skære ca. 20.000 personer bort (cirka 20 % af deres medarbejdere). Det har sjældent ført gode ting med sig når store banker begynder kraftige reduktioner i omkostninger og samtidig bogfører store tab.
  • Råvarer (inkl. olie) er stadig lave og et af verdens største råvare firmaer, Glencore, har set deres aktier falde fra kurs 304 i juni til kurs 70 i slutningen af september. De er dog siden steget til kurs 124 i går.
  • Den internationale valutafond (IMF) har advaret om at der ikke skal specielt meget til at skabe et nyt ”shock” til den finansielle stabilitet.
  • De seneste arbejdsløshedstal for USA var ikke opmuntrende læsning.

Derudover har der været meget snak om det kinesiske aktiemarked. Fra en traditionel vestlig synsvinkel kan det virke alvorligt når markedet faldt så meget som det gjorde. Man skal blot huske på at det er meget få kinesere der har penge investeret i aktiemarkedet. I forhold til traditionelle vestlige økonomier er aktiemarkedet en ganske lille del af den kinesiske økonomi.

 

Fladere forventninger, men større udsving

Uanset at forventningerne til rentestigninger er ”fladet ud” er udsvingene i de finansielle markeder generelt blevet større.  Det er tydeligt at banker ikke har de samme handelsbeholdninger som tidligere og at der ikke er så mange som før til at gå ”imod markedet” når alle investorer pludselig får trang til at købe eller sælge. Kombineret med nye kapital- og likviditetsregler giver det store udsving i kurserne. 

Som investor skal man derfor være ekstra opmærksom hvis man skal bruge pengene på et bestemt tidspunkt og/eller hvis man investerer for lånte penge.

 

Nedenfor er en tabel med de seneste forventninger til renten i Danmark og Tyskland.

Data per 08/10/2015

 

 

Har du den bedste bank?

Gør som 300.000+ danskere. Indhent tilbud med Mybanker og find den bedste bank og rådgiver for dig

Indhent tilbud