Nyt om renter – Maj 2016
Virker Den Europæiske Centralbanks tiltag?
Renterne er lave, og specielt de lange renter og forventningerne til samme er faldet siden. Alle tyske statsrenter ud til 9 års løbetid er negative, og i Danmark er alle statsrenter ud til 6 år negative. Tyske tiårige renter er nu på 0,14 procent, hvilket kun er marginalt højere end all time low.
De meget lave renter gør investorer desperate for afkast, og det nyder udstedere godt af. Spanien har således udstedt en obligation med 50 års løbetid, og Mexico har udstedt en obligation med 100 års løbetid. Forskellen (spread) mellem forskellige renter bliver også mindre. Spanske 30 årige statsobligationer betaler således under 2 procentpoint mindre end tilsvarende tyske.
Tyske huspriser stiger
Huspriserne i Tyskland er for alvor begyndt at stige efter at have ligget ”stille” i rigtig mange år. En typisk reaktion på meget lave renter er stigende priser på andre aktiver. Med negative renter er aktiver, som ikke betaler et løbende afkast, blevet mere interessante. Guld har historisk været betragtet som et værn mod inflation og er derfor, sammen med inflationen, faldet med 44 procent fra 2011 til slutningen af 2015. Men med negative renter er guld pludselig en ”valuta”, hvor man kan placere sine penge, uden af det ”koster noget”. Guld er således steget med næsten 20 procent siden årsskiftet. På samme måde er andre aktiver, der ikke betaler negativ rente, blevet interessante. Med fortsat negative renter kan kontanter også blive interessante, men det er i øjeblikket afgørende vanskeligere at håndtere store værdier i kontanter end for eksempel guld.
Investorer skal sætte gang i væksten
Et af formålene med ECB’s meget lave renter og opkøb er at presse investorer til at investere i (og dermed udlåne penge til) for eksempel virksomheder og projekter frem for statsobligationer og få forbruget til at stige. Noget tyder på, at de negative renter til dels har den modsatte effekt. Med meget lave renter bliver der heller ikke noget videre afkast på pensionsopsparinger, og det tyder på, at for eksempel tyske pensionsopsparere reagerer på de lave renter ved at spare endnu mere op til pension. Det gør de for at kompensere for det afkast, der ikke længere er udsigt til. Dermed er der mindre til forbrug, og det var ikke meningen.
Amerikansk rentefokus
I USA går det afgørende bedre med væksten end i Europa. Dermed ikke sagt at væksten er høj, men arbejdsløsheden falder, og debatten er derfor centreret om hvornår, hvor meget og hvor ofte Den Amerikanske Centralbank – FED – vil hæve renten. De fleste banker og økonomer tror for tiden på to hævninger fra nu og resten af 2016.
Der er dog mange usikkerheder forbundet med at gætte på FED. Der er præsidentvalg i USA, der er afstemning i Storbritannien om EU-medlemsskabet, der er faldende overskud i virksomhederne etc. Det giver sig udslag i meget volatile korte renter, hvor for eksempel den to årige statsrente i 2016 har været alt mellem 0,65 og 1,10 procent.
Renterne falder igen
Resultatet er, at renterne stadig er lave, at de lange renter er faldet, og ikke mindst at forventningerne til lange renter er faldet.
Nedenfor er en tabel med de seneste forventninger til renten i Danmark og Tyskland.
Data per 18-05-2016