Nyt om renter – Februar 2015

rentenyt

I USA ”kører toget”, og målt på nøgletal ser det mere og mere ud som om, at den økonomiske udvikling er tilbage på sporet. Underskuddet på de offentlige finanser er nede på mere normale niveauer, men der er dog stadig underskud. Der skabes jobs i et tempo, der ikke er set siden 90’erne, og indtjeningen i virksomhederne er god. At forbrugerne kan købe benzin til DKK 3,50 pr. liter gør også meget for stemningen, forbruget og specielt bilsalget, der stiger kraftigt.

Ifølge lærebogen bør renten derfor hæves snarligt, men det sker måske alligevel ikke. Det skyldes, at renten i resten af verden (læs: Japan, Kina og Europa) stadig er lav og flere steder er faldende. Samtidig er kursen på USD steget overfor de fleste valutaer. Overfor DKK (og dermed også EUR) er USD steget med over 20 % de seneste 6 md., og det har på mange måder samme effekt på økonomien i USA som en hævning af renten. Endelig er der, udfordringen med at der skabes for få middelklasse jobs som familier kan leve af, noget Obama også gjorde til et emne i hans ”State of the Union” tale. Amerikanske 10-årige renter er således stadig omkring 1,80 %, hvilket er det laveste siden midten af 2012.

Da euroen for alvor var i krise for 3 år siden flygtede investorer over i Schweiziske Franc (CHF), med deraf følgende stigning i kursen på CHF. For at bevare konkurrenceevnen holdt centralbanken (SNB) kursen ”fast” på 1,20 overfor EUR. Det holdt de op med i forrige uge, hvilket fik CHF til at stige med over 20 % i kurs. Kursen på CHF er dog faldet lidt siden, men er stadig over 15 % højere end da kursen blev holdt ”fast”. Som man kan læse i medierne har dette været dyrt for folk med lån i CHF, og specielt Saxo Bank skulle have en del kunder der har tabt på dette.

SNB’s adfærd har fået investorer til at spekulere i om det samme kan ske med den danske krone, og nationalbanken har allerede sat renten ned tre gange på to uger for at forsøge at gøre det mindre attraktivt at placere penge i Danmark. Sidste sænkning kom i går, og renten på indskudsbeviser er nu nede på minus 0,50 %. Renten på danske statsobligationer med løbetid op til 5 år er således nu under renten på tilsvarende tyske statsobligationer.

Alt dette skyldes at den europæiske centralbank (ECB) har annonceret massive opkøb af EUR obligationer – endda endnu flere end forventet. De vil fra marts, og halvandet år frem, købe obligationer for EUR 60 milliarder om måneden. Ideen er at sætte skub i økonomien – i princippet presse penge ud i den virkelige verden ved at ”oversvømme” obligationsmarkederne med penge.

Det har indtil nu virket på den måde at renterne er faldet markant. Tyske tiårige renter er faldet til ca. 0,34 % (de var næsten 2 % i begyndelsen af 2014). Man skal op på løbetid længere end 5 år for at finde positive renter på danske og tyske statsobligationer.

I Danmark kan man nu få et F3 lån til 0,08 % i rente (før kursskæring og eksklusiv bidrag). 30-årige fastforrentede realkreditlån koster lidt over 2 %, og er dermed stadig 2 % -point dyrere end F3.

At finde risikofrie investeringer med afkast er således stort set umuligt. Hvis man har penge i en investeringsforening, der investerer i korte og/eller mellemlange obligationer, er det en god ide at tjekke om omkostningerne har passeret afkastet, og om det fremover vil være en decideret underskudsforretning forsat at have pengene placeret her. For placeringer der kan holdes under indskydergarantifonden kan man stadig finde banker der betaler 1,25 % for binding på et år eller derunder.

Der er således stadig intet der tyder på at de korte renter skal stige foreløbig.

Få tilbud på realkreditlån

Tjek om du har det bedste realkreditlån. Få tilbud på dit realkreditlån når du skifter bank.

Få tilbud på realkreditlån