Nyt om renter – Efter Brexit

nyt om renter efter Brexit
Uanset at resultatet måske var overraskende, var den umiddelbare reaktion på ”leave” sidens sejr i den britiske EU afstemning på mange måder som forudset. Det britiske pund er faldet til under 9 kroner – niveauet fra begyndelsen af 2014. Aktierne er faldet, specielt de engelske bankaktier – Barclays aktie er faldet 32 procent. Guld er steget lidt over 5 procent, og renter er faldet.
I Danmark er renten på den 10-årige statsobligation faldet fra 0,29 procent til 0,06 procent. Den tilsvarende tyske rente er ligeledes faldet. Renten på danske realkreditobligationer er faldet igen, for variable lån betyder det historisk lave renter, mens fastforrentede lån stadig ligger en anelse højere i rente end i foråret 2015. Overvejelserne omkring hvorvidt man skal vælge fast eller variabel rente er de samme som før afstemningen, men niveauerne er blot lavere.

 

Nationalbanken beskytter kronen

Den danske krone handler fortsat til 7,435 overfor euro. Flere kilder i markedet mener, at Nationalbanken har solgt en hel del danske kroner de seneste dage for at forhindre en yderligere styrkelse af kronen. Hvor meget vil vi først vide, næste gang Nationalbanken offentliggør valutatal. Hvor længe Nationalbanken bliver ved med at sælge kroner, før man eventuet sænker renten, er vanskeligt at spå om, men niveauet på kroner er i dag det samme, som sidste gang renten blev sænket.

 

Fald i amerikanske renter

Den mest interessante reaktion på briternes nej til EU er måske bevægelsen i de amerikanske renter. Amerikanske 10-årige statsrenter er faldet fra 1,74 procent til 1,45 procent. Swap renter er faldet tilsvarende over alle løbetider. Det er en stor bevægelse, specielt i et marked der for få måneder siden var overbevist om, at den amerikanske centralbank (FED) ville hæve renten to gange i resten af 2016. Efter afstemningen priser markedet nu kun en 7,7 procent sandsynlighed for en rentehævning i 2016, og markedet priser faktisk en større sandsynlighed for en rentesænkning end en rentestigning.
Noget kan derfor tyde på at markedet mener at FED har forpasset chancen for at hæve renten i denne omgang – måske endda i denne konjunktur cyklus.
Den løbende rente på obligationsinvesteringer har længe været meget lav, og afkastet på disse investeringer er længe kommet fra kursstigninger. Hvis markedet derfor nu søger til USA, og tør vædde på lange renter, tyder det på, at markedet vurderer, at renten ikke kommer til at falde yderligere i Europa (eller usikkerheden er for stor). Samtidig tyder det på, at markedet ikke tror, at renterne i USA kommer til at stige foreløbigt, ellers ville man ikke købe lange fastforrentede obligationer.
For låntagere i Danmark kan det være et signal til at holde fast i sit variabelt forrentede lån et stykke tid endnu, uanset at de faste renter er lave.

 

Har du den bedste bank?

Gør som 300.000+ danskere. Indhent tilbud med Mybanker og find den bedste bank og rådgiver for dig

Indhent tilbud