Nyt om renter – December 2015

Nyt om renter - december 2015

Centralbankerne melder ud

Chefen for den amerikanske centralbank (FED), Janet Yellen, holdt den 2. december tale hvori hun kraftigt indikerede at hun var klar til at hæve renten. Dette fik øjeblikkeligt lange renter til at stige og aktier til at falde. Samtidig er forventningen i markedet til at FED vil hæve renten på mødet i december steget til 78 %, hvor den for bare et par måneder siden var omkring 35 %. Det er sandsynligvis præcis den situation FED har ønsket at skabe, da det betyder at renten kan hæves uden at det giver store forstyrrelser i de finansielle markeder. Forventningen er herefter at renten sættes yderligere op i 2016/17, men i et meget afdæmpet tempo.

Helt ligeså klart står det ikke til i Europa. Chefen for den europæiske centralbank (ECB) Mario Draghi har i en periode signaleret til de finansielle markeder at ECB havde mere i ærmet hvis ikke økonomien begyndte at vokse. Han har f.eks. sagt at ECB ville bruge “all instruments to return inflation to target without undue delay”.

På sidste torsdags møde leverede han kun en beskeden nedsættelse af deposit renten på 0,1 %-point til minus 0,3 %, og en melding om at de månedlige opkøb af obligationer på EUR 60 milliarder vil fortsætte  til marts 2017 mod tidligere annonceret oktober 2016. Dette var markant mindre end markedet havde forventet, og udløste store udsving i både kursen på EUR, obligationer og aktier.

Nogle er begyndt at spørge om dette er et udtryk for at Draghi har mistet kontrollen, eller om han bevidst benytter sig af at skabe forventninger i markedet. Disse forventninger kan han så bruge internt i ECB for at få ECB til at gøre mere end hvad de egentlig har lyst til.

 

Olien når laveste pris siden 2009

Prisen på råvarer bliver ved med at falde og olien faldt mandag til ca. USD 40 pr. tønde hvilket er det laveste niveau siden 2009. Faldet kom på baggrund af et møde i OPEC hvor det igen blev tydeligt at der ikke er nogen vilje til en koordineret reduktion af produktionen for at øge prisen.

Der bruges i verden for tiden ca. 95 millioner tønder olie om dagen, men det er ikke i dag muligt at producere denne mængde olie til en pris på USD 40 i gennemsnit. Udfordringen er at eksisterende oliefelter/platforme har en marginal omkostning på under USD 40, og vil derfor gerne producere ”med tab” for blot at få dækket de løbende omkostninger og få likviditet til at afdrage gælden. Men på lang sigt må prisen på olie stige hvis der skal investeres nok til at kunne opretholde et forbrug på 95 millioner tønder om dagen.

At himlen over Syrien/Irak/ISIS efterhånden er mere trafikeret end over London tilføjer bare ekstra ”spænding” til ligningen om hvor længe olien vil være billig.

 

Frem og tilbage er lige langt

Summen af alt dette er at mange renter i dag er ca. samme sted som ved årets begyndelse, men der har været store udsving undervejs. Den tyske 10-årige rente var ved årets begyndelse 0,54 % og er i dag 0,6 %. I mellemtiden har den været nede på 0,07 % og oppe på 0,98 %. Samme tendens har gjort sig gældende i USA.

Efter et år med meget store udsving i renterne er vi stort set tilbage ved start. Forventningerne er nu at FED hæver renten i december og begynder en periode med løbende hævninger af renten, men meget langsommere end ved tidligere renteøgninger. Måske kun 2-3 gange i 2016.

ECB forventes at holde renten lav meget længe og yderligere tiltag er forventet, alene fordi tidligere tiltag som f.eks. repo lån med bankerne forfalder. For blot at holde den nuværende balance må ECB komme med yderligere tiltag.

I forhold til reaktionen i de finansielle markeder er det store spørgsmål hvor meget der allerede er priset ind i dagens renter og kurser. Der er folk der mener at USD skal stige så meget at den er mere værd end euro, mens der er andre der mener at USD allerede er steget så meget som den kan/skal uanset at FED begynder at hæve renten.

Der er således ikke nødvendigvis udsigt til at de store udsving i de finansielle markeder bliver mindre i 2016 end de har været i 2015. Vi vil vanen tro følge godt med på sidelinjen.

Nedenfor er en tabel med de seneste forventninger til renten i Danmark og Tyskland.

 

 

Renteforventninger_

Data per 09-12-2015

Har du den bedste bank?

Gør som 300.000+ danskere. Indhent tilbud med Mybanker og find den bedste bank og rådgiver for dig

Indhent tilbud