Hvad er forventningerne til renteniveauet

Rente

I slutningen af juli oplevede de finansielle markeder en uge med høj volatilitet og stigende renter. “Panikken” var hovedsagelig udløst af, at den amerikanske centralbank havde omtalt muligheden for, at de, inden for længe, ville overveje at reducere de månedlige opkøb af obligationer, der for tiden udgør 85 mia. USD om måneden. Det fik markedet til at frygte enden på den pengeoverflod, der har været gældende de seneste år. Hvis den amerikanske centralbank udfaser opkøb, vil det samtidig være fordi de tror økonomien er i bedring, noget der også taler for højere renter.

 

Vi har i tidligere nyhedsbreve skrevet om, at de tyske 10 årige statsobligationsrenter var handlet nede på 1,30%, og at dem der købte på det niveau måtte have et sort syn på verden. Renten på 10 årige tyske statsobligationer (1,5% til 15.02.2023) var 1,16% den 2. maj men var steget til 1,77% den 24. juni. Det er en stor stigning på kort tid, og svarer til et fald på 5,5 kurspoint. Da dette samtidig skete under to uger før udløb af første halvår, var der en del investorer der fik ødelagt halvårsresultatet i samme forbindelse.
Et andet “offer” for de finansielle markeder var kursen på norske kroner. Kursen overfor danske kroner har siden begyndelsen af 2012 ligget mellem 0,98 og 1,02. Midt i den føromtalte “panik” sænkede den norske centralbank sin “rentebane”, der er bankens forventninger til den fremtidige rente. Sammen med fald i olieprisen og aktier fik dette kursen på norske kroner til at falde fra 0,9972 den 21. maj ned til 0,9268 den 24. juni. Det er et fald på over 7% på en måned. Kursen på norske kroner kan ofte påvirkes af relativ små handler, men det er et stort fald. Kursen har siden, bl.a. på grund af højere inflationstal end ventet, rettet sig til lidt over 0,95 overfor danske kroner. Fordi boligmarkedet og økonomien i Norge generelt har det godt, er renten i Norge ganske meget højere end i Europa. 3 måneders norsk pengemarkedsrente er således 1,75%, mens 3 måneders dansk pengemarkedsrente kun er 0,25%.

Indskydergarantien i Norge er på 2 mill. norske kroner, og man kan i dag finde banker, som f.eks. Danske Bank, der tilbyder 3,00% i rente på anfordring. Hvis man har tillid til, at norske kroner ikke skal falde yderligere, måske endda stige lidt, er det for tiden den bedste risikofrie investering man kan finde. 3,00% i rente uden binding, garanteret af det land i verden med den højeste kreditværdighed, er ikke dårligt.

Den engelske centralbank har fået ny guvernør. Han er, i modsætning til den forrige guvernør, tilhænger af “forward guidance”. Forward guidance er at lave løfter omkring fremtiden, specielt fremtidige renteniveauer. Det vakte derfor berettiget opsigt da banken i sidste uge annoncerede, at de ville holde styringsrenten lav (pt. rekordlave 0,5%) indtil arbejdsløsheden kommer ned under 7%., og det forventer de først vil ske i 3. kvartal af 2016 – altså om 3 år. Arbejdsløsheden er for tiden ca. 7,8%. Det vil således, udover arbejdsløshed, kun være en stigende inflation der vil kunne betyde, at renten stiger hurtigere end forventet. Nu skal man ikke lade sig narre, for centralbanker har en holdning indtil markedet eller økonomien tvinger dem til at ændre den, men det er et stærkt signal om, at stigende korte renter stadig ligger et stykke ude i fremtiden.

Markedet er for tiden sommer stille og de fleste følger naturligvis alt hvad den amerikanske centralbank gør tæt, også spekulationerne om, hvem der skal være ny chef næste år.
Der er nu under 2 måneder til det tyske valg og ingen forventer, at der vil blive formuleret nye afgørende politiske tiltag overfor krisen, før efter valget. Hvis Merkel fortsætter, er der mange der forventer flere langsigtede tiltag overfor banker, Sydeuropa, væksten med mere.

Nedenfor er en tabel med de seneste forventninger til renten i Danmark og Tyskland.

Hvad er forventningerne til renteniveauet

Sammenlign opsparing

Det er stadig muligt at få renter på sin opsparing. Se om du kan få en højere rente her – gratis.

Beregn opsparing