#230094
THN

Hej Mette

Normalt kommenterer jeg ikke her – men da jeg for nogle år siden har været i en tilsvarende situation så vil jeg prøve at give mit perspektiv her:

Vedr. eksisterende lån: Jeg er med på at du indledningsvis sagde at det ville i ikke røre ved – men lad mig prøve at give et perspektiv på det
a) Jeg kender ikke renten på jeres kviklån – men jeg tager udgangspunkt i at i betaler 1500 kr. i afdrag, hertil kommer renter (går jeg udfra). Heroverfor står jeres (forhåbentligt kommende huslån). Til sammenligning så giver http://www.rd.dk i dag en månedlig ydelse på 1900 kr. (før skat)/1400 (efter skat) på et afdragsfrit flexlån på 1.7 mio DKK. Dvs. at ved at fastholde forbrugslånet så har i dag en ydelse der svarer til hvad det ville koste jer af have hele jeres huslån (med afdragsfrihed). Derfor er det i min mening værd at se perspektivet i det. Jeg er fuldt ud med på at i måske ikke ønsker et afdragsfrit boliglån – men det jeg ville gøre var at tale med Banken om afdragsfrihed som en buffer hvis i f.eks. blev arbejdsløse.
b) Når du samtidig siger “Det lyder bare meget optimistisk at kunne låne så meget, når man skylder 65.000 væk? ” så vil jeg sige at i min optik (og de erfaringer jeg har med banker) så er der væsentlig forskel på at have 40.000 kr. i SU-gæld (i bund og grund en investering i fremtiden – og en lav rente under afviklingen) og kviklån. Jeg tror ikke der er nogen bank der vil løfte et øjenbryn over SU-gæld – men kviklån er en anden historie. Jeg håber og tror også at du ville kunne sidde foran banken med en anden ro i maven hvis du ikke har det “dumme” kviklån så om ikke så var det måske værd at få det ud af verden for at du rent mentalt ikke føler dig på glat is ?
c) Endelig så vil jeg også sige at hvis i afdrager 1500 kr. om måneden + din bonus næste marts betyder jo faktisk at kviklånet er ude af verden til marts (8 måneder af 1500 + 16000 kr. ) – og da et huskøb hurtigt tager 4-6 måneder fra i finder huset til i overtager bliver “netto cashflow” af at få det ud af verden nok relativt lille.
d) Nej jeg kunne aldrig drømme om at betale SU-lånet ud hvis likviditeten var stram.

Jeg vil endelig også sige at hvis jeres bank ikke råder jer til at få det lån ud af verden ville jeg ærligt talt være skeptisk overfor kvaliteten af bankens rådgivning med mindre der er helt specielle årsager til det lån.

Den anden tanke jeg havde – som jeg ville tage med til banken – er vedr. jeres golf. Som andre påpeger så er vedligeholdelse af bilen også en faktor. Men jeg ville overveje at skifte bilen til en ny “mikrobil” – f.eks. en up (medmindre i har behov for golfen af den ene eller anden årsag. En ny up koster 540 kr. om året i grøn afgift og kører (jfr. de officielle tal) 22-24 km literen. Nu kender jeg ikke jeres “gamle golf” eller kørselsbehov – men hvis det f.eks. er en benzin golf der kører 14 km literen og 1500 km pr. mdr. (18000 km om året) så se regnestykket vel ca. sådan ud
– Ny up: 540 i grøn afgift – og 18000/22 * 13 kr. til benzin – dvs. årligt ca. 11000 kr. til benzin og afgift
– Gammel golf: 3000 kr. i grøn afgift og 18000/14*13 til benzin – dvs. årligt ca. 20000 kr. til benzin og afgift.

Heroverfor står at i så kal have den nye bil finansieret – omvendt så er udgifterne til vedligehold praktisk taget 0 de første år. Hvis vi antager at jeres gamle golf kan sælges til en forhandler for 30000 kr. så har i 30% udbetaling på den nye up til 100000 kr. – hvilket betyder at de månedelige ydelser på en ny bil ender omkring 1000 kr. – men omvendt sparer i alene på afgift og benzin 750 kr. – så differencen er kun 250 kr. – eller 3000 kr. årligt – hvilket hurtigt forsvinder enten i vedligehold eller opsparing til ny bil.

Det er bare et indspark (og ja der er andre biler end vw-up – alene brugt som eksempel fordi i p.t. kører vw) .

Men bortset fra dette så er det bedste jeg kan sige nok at tale med banken – der er en lang række personlige ting som slet ikke kan dækkes her – f.eks. jeres job og forventede lønningsudvikling (er i f.eks. i en branche hvor lønnen er “flad” eller har i udsigt til kraftige stigninger over de næste par år).

Og endelige: uanset hvor meget folk her mener det godt så er der ingen af os der kan give jer lånet – så her er i nød til at tale med banken – men umiddelbart ser det ikke dumt ud.