Forside Fora Privatøkonomi Privat Gæld Privat Gæld

#228554
mojoerge

Min søde mor Karen lånte en ‘ven i huset’ en masse penge over to omgange (knap 475.000 ialt) i mindelighed (hed det sig) vennen var da (sommer 2013) en rigtig god og kendt i byen forretnings førende lokalt – vi fik da også god rabat og service ved hårdehvidevare køb ved ham. Meget fint da.

Atalen ved lånet blev skrevet ned på papir af personen selv. Det har vi liggende, hvor der tydeligt er skrevet aftalen for lånet “5 – 6%” samt en af ham udregning på hvad dette giver af rente over et år i beløb så. Der er ikke meget mere tekst end en note om “9½%” i margen. Det var nok den rente som nordea skulle have for et lån til vedkommende. Der blev ikke sat nogen underskrifter på – og det er jo problemet nu.
Vedkommende havde inden mødet nok i forretningen (forretnings papir med navn) lavet et afbetalings papir som viste månedlige afbetalinger på 5.000 kr og at det dermed skulle være betalt af til 1/1 2016. Der var ikke andre til stede, da aftalen blev lavet, end min 81 årige mor og ‘vennen’ i huset altså.

Afbetalingerne har så sidenhen faktisk kørt nogenlunde jævnt med lidt pauser i godt nok til halvdelen af skylden er ved at være betalt.

Mor lavede fra starten et sirligt regnskab med skyldig beløb, afbetalte beløb og pålagte rente beløb også. Dette håndskrevne regnskab er blevet taget frem mange gange når vedkommende har været der med afdrag og der er ikke blevet gjort nogen indsigelser eller skrevet notater på papirende på noget tidspunkt. Mor har mange gange købt bagerbrød og friske rejer som de skulle hygge sig med når de har haft sådan et afbetalings møde. Det blev vist nærmest forventet af vedkommende kunne man tro.

Jeg er først kommet ind i det sidst i 2017 hvor min bror og jeg skulle overtage ved køb vores forældres hus. Så viste der jo sig at være et stort nedsparingslån på 1mill kroner hvoraf halvdelen jo er disse som er blevet lånt videre til ‘vennen i huset’. Dette nedsparinslån trækker jo også renter der løbende betales af pensions pengene. Jeg har så nu lavet mors regnskab med blot 5% rente mere færdigt i excel og bedre matematisk renteafregning samt afbetalingerne inde, der er blevet gået efter af vedkommende iøvrigt. Dette regnskab er jo en simpel sammenlægning af skyldig beløb plus renter minus afbetalt månedligt beløb. Tag en dreng fra skolens sjette klasse og det vil blive forstået.

Man kom så med et nogenlunde stort afdag sidst på året (2017) som man påstod faktisk var alt hvad man skyldte. Dette til trods for at have modtaget et sammenlagt regnskab med renter og afdrag der viste noget helt andet. Dette lader man bare som om ikke eksisterer.

Situationen er således nu at ‘man’ render fra aftalen, påstår at man nu har betalt pengene tilbage, selvom en simpel fortsættelse af mors regnskab lavet lidt mere nøjagtigt dog viser en skyld på mere end 60.000 kr !. Det er selvfølgelig hovedsagelig renterne man skylder.
Havde man haft bank-lånet på de 9½ % ville skylden ha’ været 80.000 højere. Man har altså fået en direkte gevinst på 80.000kr.
Tager man mors direkte faktisk betalte renter på lånet til banken beløber det sig til knap halvdelen af denne skyld. Det har ikke været tankerne ligefrem at skulle tjene en masse penge, men at stå med et samlet tydelig betalt tab er da ikke rart ovenpå at man mener at have været ‘god’.

Vedkommende fører sig iøvrigt frem på bedste blære’røv’s maner i stor dyr Audi bil eller sort cabriolet. Han ringer ind i mellem og snakker om hund og andet med spød stemme til mor, som ikke længere har overblik over økonomi tingene. Der er også en masse andet at tage sig til i dagligdagen jo. Vedkommende bliver af mig betegnet som ‘psykopaten’.

Nå – hvad kan man egentlig gøre – – udover at give dem man kender til og sætter pris på, der har noget med pågældende person at gøre, et lille ‘hint’ da de jo ellers risikere at komme i samme situation med vedkommende som min søde og nu 85 årige mor.

Der er sikkert nogle gode forslag.. ..

mvh
Morten