Forside Fora Bolig og realkredit Førstegangskøber af andelsbolig i København Førstegangskøber af andelsbolig i København

#226146
peter holm larsen

Hej Birgitte,

Din udfordring ligger også delvis i din seneste beskrivelse, netop at du har en relativ begrænset formue til køb. Det skal du også tage med i betragtningen. Hvis du køber en andelslejlighed vil du opnår en betydelig gæld, hvor renten vil kunne ændre sig, der vil opstå vedligeholdelse af lejligheden og du vil selv kunne risikere udsving i din fremtidige indtægt.

Bruger du hele din formue mere eller mindre og sætter dig ret stramt, så vil du være meget udsat, hvis der pludselig opstår en uventet situation. Ved køb af fast ejendom er der i dag et krav om, at man minimum skal kunne lægge en kontakt udbetaling på 5% for en lejlighed på 2 mio. kr. ville dette svare til 100.000 kr. Risikoen ved en andelslejlighed er større, alene idet du ikke vil kunne opnår fastforrentede realkreditlån.

Så du bør efter min vurdering forsøge at skabe dig en større opsparing før du kaster dig ud i et lejlighedskøb. Tommelfinger reglen er køb for 3-4 gange din indkomst – mht ejerbolig. Det ville give max 1,5 mio. kr. i købspris – og da dette er en andelsbolig er det et mindre bekøb du kan købe for. Så 2 mio. kr. er for meget for dig, at flere årsager.