#220372
morsdreng

Som allerede oplyst, skal du starte med at finde ud af, hvem der har lånet pengene. Iflg. dine egne oplysninger er det IKKE dig, men din ex. der har lånt pengene. Om du er meddebitor på lånet eller blot har deltaget i betalingerne kan ikke afgøres ud fra dine oplysninger. Men betaler du til dine ex- svigerforældre UDEN at være låntager, er det helt klart en gave til dem, som vi blive beskattet som alm. indkomst. Og det er IKKE kun svigermor der risikerer at få et skattesmæk, for du hæfter som gavegiver solidarisk med modtageren for afgiftens betaling.

Lånet er gyldigt selv om der ikke er lavet et gældbrev, så låntage slipper derfor IKKE af denne grund for at betale lånet tilbage. Men en mundtlig aftale er naturligvis ifølge forholdets natur sværere at bevise en hvis den havde været på tryk. I den aktuelle situation er det derfor svært at konstatere hvem der er låntager og om betingelserne for et rentefrit familielån er opfyldt. Men når lånet er indfriet er “tavlen visket ren”, og sandsynligheden for at SKAT vil interessere sig for spørgsmålet er nok lille.

At lave et gældsbrev nu, som i givet fald skal tilbagedateres til lånetidspunktet, kan ikke tilrådes, og tilbagedateringen vil også være ulovlig. Men der burde være muligt at bevise, at der har været et lån.. Ved hjælp af kontoudtog er det muligt at dokumenteres, at lånebeløbet er overført fra svigerforældrene til din ex. og at der løbende er betalt en ydelse. Kontoen som lånebeløbet e indsat på og den konto hvorfra de løbende ydelser er betalt, vil give et fingerpeg om hvem der er/var låntager. Men lånets betingelser og vilkår bliver svært at bevise.

Du oplyser, at du selv netop har optaget et familielån hos dine forældre. Det er forhåbentligt gået op for dig, at der her skal laves gældsbrev og at dette skal laves rigtigt. Når du alligevel skal have bistand for at få lavet dette, kan du i samme anledning spørge advokaten om hvad du gør med lånet fra dine ex. svigerforældre og få ham til at udfærdige en kvittering der holder.

Du skal ikke selv begynde a brygge noget sammen, for det bliver det ikke bedre af – tværtimod.