#219106
Michael

ÅOP kan manipuleres meget enkelt ved at løbetiden forlænges. Jo længere løbetid desto lavere ÅOP, men det gør bare ikke lånet billigere. Desværre bruges ÅOP ofte som entydig målestok for hvad lånet egentlig koster og i nogen udstrækning er det også OK, men det kan ikke stå alene. Man er nødt til at se på hvor stort lånet er og hvor meget man ender op med at betale tilbage alt i alt.

Sættes en lovbestemt maksimumgrænse vil mange af de helt kortfristede SMS-lån mv. forsvinde, men det er bare ikke denne type lån alene der får mennesker i uføre fordi lånesummen ofte er nogle få tusinde kroner. At man låner 4000 kr. og skal betale 7000 kr. tilbage er indlysende tåbeligt, men de fleste kommer jo nok over det uden varige mén. Derimod får man ikke stoppet GE Money Bank, Ikano osv. hvor folk ofte låner store summer og kommer galt afsted

Personligt så jeg gerne en anden model som ikke er afprøvet før og som jeg er overbevist om vil have en positiv effekt:

Usikrede forbrugslån, kreditter mv. må maksimalt udgøre fx. 1/3 af bruttoårsindkomsten. Tjener man eksempelvis 300.000 kr. må personen derfor højst optage usikrede lån for 100.000 kr. Det kan meget enkelt håndteres i praksis ved at låneansøgeren medsender seneste årsopgørelse i ansøgningen.

Metoden er ikke 100% bulletproof (fx. store ændringer i indkomsten fra år til år), men den vil helt sikkert fjerne de værste tilfælde.

Det er sjældent renten/ÅOP alene der er problemet, men nærmere gældens størrelse.