Forside Fora Bolig og realkredit 5 % udbetaling i forbindelse med boligkøb 5 % udbetaling i forbindelse med boligkøb

#217876
Michael

Banken er for såvidt ligeglade med om man finansierer de sidste 5% vha. et forældrelån eller et lån andetsteds. Den nye regel handler egentlig om at sikre bankens udestående mere end den enkelte boligkøbers økonomi. De 5% kontant udbetaling svarer i grove træk til handelsomkostningerne ved et køb og salg (til samme pris) således at banken kan få hele sit lån dækket ind ved et salg relativt kort tid efter købet.

Ellers er der flere andre kreative måder at håndtere reglen på. Hvis man eksempelvis har 100.000 kr. stående som er beregnet til et bilkøb kan man jo låne alle pengene til bilkøbet i banken i stedet og lægge de 100.000 kr. som udbetaling på boligkøbet. Det vil ikke være “ulovligt” selvom økonomien grundlæggende belastes yderligere af et stort billån og vil naturligvis tælle med når rådighedsbeløbet skal fastlægges.

For de fleste almindelige mennesker vil den nye regel formentlig betyde, at de selv skal spare pengene op og det er grundlæggende en sund udvikling. Hvis man ikke kan spare op overhovedet kan man heller ikke bo i en ejerbolig med alle de deraf følgende udgifter der hele tiden dukker op.