#217484
Anonym

Du har IKKE ret i din antagelse om, at far uden videre kan overføre ½-delen af provenuet fra salget af huset til mor. Reglerne er som følger:

Ægtefæller kan hver for sig give hvert barn eller barnebarn eller oldebarn en årlig afgiftsfri pengegave på 60.700 kr. eller i alt 121.400 kr. pr. modtager. Derudover kan svigerbørn få 21.200 kr.

Det er uden betydning, om ægtefællerne har fælleseje eller særeje, og om gaven skal være fælleseje eller særeje for modtageren.

Bemærk, at ægtefæller ikke automatisk er 2 givere. Gaverne skal reelt ydes fra hver ægtefælle. Hvis kun den ene ægtefælle står som ejer af midlerne (hvilket er tilfældet her, hvor huset og dermed salgsprovenuet ejes af far), skal der flyttes penge fra den ene ægtefælle til den anden, så også ægtefællen uden midler får råd til at være gavmild.

Denne pengeoverførsel mellem ægtefæller er fri for gaveafgift, men overførslen kræver en gaveægtepagt for at være gyldig overfor SKAT og andre.

Så når du alligevel skal bruge en advokat til at lave ægtepagten, kan du også spørge ham om anfordringslånet og de øvrige ting du er usikker på.