Forside Fora Bolig og realkredit Realkreditlån og senere gennemrenovering Realkreditlån og senere gennemrenovering

#216992
ABD

For det første er der ingen der kan spå om fremtiden og dermed er det umuligt at sige om en finansiering med fast rente eller variabel rente vil være billigst over de næste 20 år. Der er fordele og ulemper ved begge strategier. Med fast rente køber i selvsagt den sikkerhed at renten er låst samt i “forsikre” jeres friværdi idet at hvis renten stiger og dermed boligpriserne falder, så falder kursværdien af jeres lån, og omvendt. Prisen for denne sikkerhed er selvfølgelig en højere rente end den variable. Vælger i den variable rente f.eks. F5 så vil i selvsagt de første fem år få et væsentligt billigere lån og kunne afdrage en hel del mere. Risikoen er selvfølgelig at renten på refinansieringstidspunktet er steget til mere end hvad i kunne få i fast rente i år 0, men det er der ingen der kan spå om, og selvom renten er historisk lav er der ingen der kan vide om den vil forblive lav de næste mange år eller vil stige markant. “Hvad renten var engang” siger ikke nødvendigvis noget om hvad den vil være fremadrettet. I bund og grund skal i vælge ud fra hvor stor en risiko i er villige til at løbe, om i vil betale ekstra for den sikkerhed et fastforrentet lån giver og om jeres fremtidige økonomi vil kunne bære en rentestigning hvis i vælger variabelt og renten stiger markant. Der er ikke noget universelt svar på hvilken af de to strategier der er bedst.
Den 3. mulighed i lister op, med en “blandet strategi” vil jeg fraråde.

For så vidt den fremtidige renovering om 5-10 år, så genovervej om det nu også er smartest at afdrage hårdt på realkreditlånet nu for blot at øge dette igen om 5-10 år. Vælger i fastforrentet og er renten steget markant så kan i ikke optage det nye realkreditlån på lige så favorable betingelser som det gamle + i under alle omstændigheder skal afholde en række omkostninger hertil.

Hvis i vælger et fast forrentet lån så ville jeg anbefale jer at tage en alm. 30 årig finansiering og så spare op ved siden af. Vælger i at gå variabel rente vejen f.eks. F5 så giv den bare fuld gas med afdrag og så kan i jo på refinansieringstidspunktet om 5 år, blot låne ekstra til renoveringen.